назад

У Каховці відбувся круглий стіл на тему: «Безоплатна правова допомога – на захисті індивідуальних прав громадян”

20150630 0130 червня 2015 року о 10 год у залі засідань Каховської міської ради (м.Каховка, вул.Карла Маркса, 103) відбувся круглий стіл на тему: «Безоплатна правова допомога – на захисті індивідуальних прав громадян” .

 

 

 

В роботі круглого столу взяли участь:

  • Каховський міський голова,
  • начальники відділів та спеціалісти Каховської міської ради, управлінь праці та соціального захисту населення,
  • працівникb Каховського міськрайонного суду,
  • начальник та спеціалісти Каховського міськрайонного управління юстиції,
  • старший прокурор Каховської міжрайонної прокуратури,
  • представник ГО «Громадянська відповідальність»,
  • адвокати, що працюють у системі БПД,
  • член КДКА Ради адвокатів Херсонської області Вознюк Г.М.
  • представники місцевих ЗМІ

Директором Каховського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрієм Клецьком надано детальну інформацію про відкриття, організацію роботи центру.

Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як:

  • малозабезпеченим (особам, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів),
  • учасникам бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих),
  • дітям-сиротам,
  • дітям, позбавленим батьківського піклування,
  • біженцям, та ін.

Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

У місті Каховка центр знаходиться за адресою м.Каховка, вул.Карла Маркса, 138.

Звернутися до центру за допомогою зможуть мешканці не лише районного центру, а й Великолепетиського, Верхньорогачицького, Генічеського, Горностаївського, Іванівського, Каховського, Нижньосірогозького, Новотроїцького, Чаплинського районів області та міста Нова Каховка, які обслуговує цей місцевий центр.

Як зазначив Юрій Клецько, особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та не має достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника – адвоката – який надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвоката оплачує держава.

Як зазначив Каховський міський голова Олександр Карасевич, відкриття Каховського місцевого центру з надання БВПД є запорукою забезпечення прав громадян на отримання безоплатної правової допомоги. Крім того, безоплатна правова допомога є важливою передумовою впровадження трьох ключових реформ, яких потребує сьогодні українське суспільство: судової реформи, реформи прокуратури (адже саме до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги мають перейти невластиві для прокуратури функції представництва інтересів громадян), та децентралізації державного управління.

До дискусії долучився адвокат Зварич Є.Г., який наголосив, що система БПД вже ефективно діє у кримінальному процесі. Завдяки їй забезпечено дотримання прав людини при затриманні, знижується ризик порушень законодавства з боку працівників правоохоронних органів. «Крім того, функціонування системи БПД забезпечує постійне безперервне підвищення ділової кваліфікації адвокатів, що якнайкраще відображається на результатах їх діяльності» – зазначив адвокат Зварич Є.Г.

Начальник Каховського міськрайонного управління юстиції Руслан Поляков звернув увагу на необхідність розроблення сайту Каховського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Старший прокурор Каховської міжрайонної прокуратури Максим Капустін виявив занепокоєння щодо доступу до Центру мешканців тих районів, які територіально віддалені від м.Каховка.

Присутніми було запропоновано вивчити можливість звернення громадян до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги шляхом електронної пошти, або у вигляді електронних звернень.

Член КДКА Ради адвокатів Херсонської області Вознюк Г.М. надала присутнім детальну інформацію щодо функціонування реєстру адвокатів, які надають БПД.

Наприкінці роботи круглого столу було підбито підсумки, а  всіх присутніх запрошено на відкриття Каховського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке відбудеться вже завтра – 1 липня 2015 року – за адресою м.Каховка, вул.Карла Маркса, 138.

{gallery}images/20150630-round-khahovka{/gallery}