назад
17.12.18

У Кам’янці-Подільському підсумували результати Тижня права

7 захід 3     Низку заходів з нагоди Тижня права провели фахівчині Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Здебільшого на правову тематику спілкувалися зі школярами та студентами.

     На базі бібліотеки-філії № 8 для дітей Кам’янець-Подільської МЦБС 10 грудня відбувся правовий квест «Знання прав – запорука успіху» для учнів 8-А класу НВК №9. Учні розділилися на дві команди: «Ерудит» та «Феміда» і демонстрували свої правові знання у п’яти турах гри. З-поміж членів журі – інтеграторка Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ганна Петрик. Перемога дісталася команді «Ерудит». Принагідно юристка центру ознайомила підлітків зі змістом Загальної декларації прав людини та нормами Конвенції ООН про права дитини.2 захід

     Наступного дня, 11 грудня, відбулись одразу три правопросітницькі заходи на базі Жванецького ліцею та Жванецької сільської ради. Для учнів 7-8-х класів фахівчиня місцевого центру Ганна Петрик провела виховну годину на тему: «Булінг та кібербулінг». Мета заходу – це насамперед донести до дітей інформацію про їхні права в шкільному середовищі та в суспільстві загалом, їх рівність в правах з іншими людьми, нагадати про необхідність поважати одне одного та уникати булінгу в спілкуванні між собою. Учні дізналися про види булінгу та їх наслідки.

     З учнями 10-11-х класів юристка центру Аліна Задорожна провела правову бесіду на тему: «Система безоплатної правової допомоги в Україні». Фахівчиня розповіла про види правової допомоги, яку можна отримати у центрі, та перелічила категорії громадян, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Окрім того, роз’яснила підліткам поняття та види домашнього насильства, пояснила, на які категорії осіб поширюється дія законодавства та які спеціальні заходи і відповідальність визначає законодавство стосовно особи, що вчинила домашнє насильство.

     Наостанок Аліна Задорожна організувала захід для вчителів, під час якого ознайомила їх з переліком категорій громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, розповіла, які документи необхідні для звернення до центру правової допомоги. 3.1 захід

3.2захід3.3 захід

     Наступного дня, 12 грудня, відбулась інформаційна година на тему: «Людина у світі законів» для учнів 11 класу Кам’янець-Подільського ліцею №18. Ганна Петрик роз’яснила школярам їхні права, свободи та обов’язки як неповнолітніх осіб та ознайомила з процедурою отримання безоплатної правової допомоги. Окрім того, учні дізналися, що таке домашнє насильство та які бувають його види. Юристка зазначила, які спеціальні заходи застосовуються до кривдника, та наголосила, що постраждалою дитиною визнається не лише та, яка зазнала домашнього насильства, але й та, яка стала його свідком (очевидцем).6 захід

     Цього ж дня Анна Петрик та Аліна Задорожна провели виїзний прийом громадян в приміщенні Довжоцького будинку-інтернату, де мешкають громадяни похилого віку та люди з інвалідністю.

     Спочатку говорили про основні положення Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», зокрема про відповідальність за насильницькі дії кривдника. Відтак консультували тих, хто потребував фахових порад. По допомогу до фахівців, мешканці будинку-інтернату зверталися з різних питань, здебільшого проблеми стосувалися пенсійного забезпечення, цивільного та сімейного законодавства, цікавилися також, які категорії громадян мають право на соціальні виплати. Проте питання, яке найбільше непокоїло мешканців будинку-інтернату, – це процедура і строки призначення субсидії. На усі запитання громадяни отримали вичерпні відповіді.

4.1 захід4.2 захід

          Інформаційна година на тему: «Юридична відповідальність неповнолітніх» для студентів Кам’янець-Подільського медичного училища відбулась також 11 грудня. Ганна Петрик коротко розповіла про види відповідальності за різні злочини для неповнолітніх, а потім запропонувала студентам переглянути відеоролик «Життя неповнолітніх у колоніях». На завершення зустрічі спільно з майбутніми медиками опрацювали практичні ситуації та дали їм правову оцінку.

5 захід

     У четвер, 13 грудня, студенти юридичного факультету Кам’янець-Подільського коледжу Подільського аграрно-технічного університету та Кам’янець-Подільського податкового коледжу відвідали Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання БВПД у Хмельницькій області. Під час екскурсії студенти завітали до працівників відділу правової інформації та консультацій, де дізналися про порядок звернення клієнтів по безоплатну вторинну правову допомогу, порядок надання безоплатної первинної правової допомоги працівниками цього відділу, категорії осіб, які можуть отримати безоплатну правову допомогу, тощо. Мета зустрічі – поспілкуватися зі студентами та показати, як працює центр, відповісти на всі запитання, які їх цікавлять, максимально вичерпно і доступно розповісти про їхні права. Принагідно Ганна Петрик розповіла молоді про безкоштовну платформу юридичних консультацій «WikiLegalAid», що віднедавна стала доступною кожному.7 захід 17 захід 2

     Цього ж дня фахівчиня Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової Ганна Петрик навідалася до Спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ «Славутинка», де провела інформаційно-просвітницький захід на тему: «Права та закони у твоєму житті» для учнів 7-8 класів. Під час заняття йшлося про структуру Конвенціїї ООН про права дитини. Юристка наголосила, що Конвенція набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року і до цього часу є частиною національного законодавства. Після того як прокоментували кожну статтю, діти опрацювали практичні завдання, а саме: прослухавши, в які ситуації потрапили казкові герої, вказували, які їхні права були порушені. Щоб краще запам’ятати свої права, учні також грали в гру «Так чи ні».

     Відтак юристка зустрілася з представниками учнівського самоврядування. Школярі розповіли, що хочуть розробити структуру Конституції школи, а в подальшому і саму Конституцію.8 захід8.1 захід

     На завершення четвертого дня тижня права Ганна Петрик провела виховну годину для студентів Кам’янець-Подільського медичного училища на тему: «Закон обов’язковий для всіх». Захід був спрямований на профілактику підліткової злочинності та негативних проявів у молодіжному середовищі. Інтеграторка місцевого центру поінформувала підлітків, що за свої дії вони мають відповідати, а у разі порушення норм законодавства ця відповідальність є юридичною. Після цього з’ясували, які ж є види відповідальності, яка різниця між крадіжкою, грабежем та розбоєм.

     14 грудня на базі Подільського спеціального навчально-реабілітаційного соціально-економічного коледжу для студентів 1-го курсу Ганна Петрик провела бесіду на тему: «Протидія домашньому насильству». Під час перегляду презентації присутні дізналися про поняття, форми насильства в сім’ї та відповідальність за його вчинення відповідно до законодавства. Фахівчиння центру наголосила, що безоплатна вторинна правова допомога надається дітям та особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

     Цього ж дня начальниця відділу правової інформації та консультацій Аліна Задорожна спільно з Кристиною Романовською, фахівчинею Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області, організувала та провела на базі Кам’янець-Подільського коледжу державно-аграрно технічного університету круглий стіл для студентів відділу «Право», присвячений проблемам домашнього насильства. «Домашнє насильство – це не внутрішньосімейна справа чи особливості родинного спілкування. Це протиправні дії, яким немає виправдання та про які не можна мовчати», – наголосила юристка центру. Протягом заходу говорили про методи протидії домашньому насильству. Студенти активно обговорювали, які заходи можуть найефективніше вплинути на кривдників.11 захід12 захід

 *   *   *

     Нагадаємо, що Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою:  вул. Пушкінська, 44, тел. (03849) 5-01-59, 5-01-62. Правову допомогу можна отримати також у бюро правової допомоги, які є відділами місцевого центру:

Дунаєвецьке бюро правової допомоги — м. Дунаївці, вул. Шевченка, 83 а, тел. (03858) 2-02-78, 2-00-44.

Чемеровецьке бюро правової допомоги — смт Чемерівці, вул. Центральна, 28, тел. (03859) 2-01-27, 9-17-67.

Новоушицьке бюро правової допомоги — смт Нова Ушиця, вул. Українська, 28, тел. (03847) 2-22-75, 2-19-73.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.