назад
10.08.17

У Конотопі обговорювали питання захисту медичних прав пацієнтів та стандарти якості надання медичних послуг

KoM 2017 09 08 Konotop semynar19 серпня на базі Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся правопросвітницький захід у формі круглого стілу-обговорення на тему «Захист  прав пацієнтів та стандарти якості надання медичних послуг».

Співорганізатори заходу – Конотопський місцевий центр та громадська організація «Філософія здоров’я» – запросили до обговорення зацікавлених представників від громадськості, державних структур, органів місцевого самоврядування, депутатів Конотопської міської ради, представників преси, бажаючих мешканців міста та району.

KoM 2017 09 08 Konotop semynar8

Основною метою круглого столу було обговорення питань захисту прав пацієнтів на отримання якісних медичних послуг; бачення реформування медичної галузі Конотопщини згідно сучасних стандартів якості та впровадження концепції громадського здоров’я. Виконуюча обов’язки директора місцевого центру Валентина Волік привітала присутніх та надала інформацію про роботу центру. Зокрема, вона зупинилася детальніше на питанні по зверненнях громадян із медичних питань, зазначивши при цьому, що із загальної кількості звернень за 1 півріччя – 43% звернень було саме на вказану тему.

KoM 2017 09 08 Konotop semynar3

Оксана Добрянська, волонтер громадської організації “Філософія здоров’я” розповіла присутнім про проблеми доступності лікарських засобів для забезпечення більш високої якості життя невиліковних хворих та поділилася враженнями від участі у загальнонаціональному заході на тему “Збір даних щодо паліативної допомоги в Україні та за кордоном: аналіз документів”.

KoM 2017 09 08 Konotop semynar

Директор міжнародного благодійного фонду “Крила Надії”, який є партнером центру Валерія Рошкован поділилася досвідом роботи фонду із особами хворими на орфанні хвороби та розповіла про організацію паліативної допомоги у країнах Європи та Америки.

KoM 2017 09 08 Konotop semynar5

Голова громадської організації інвалідів-візочників “КОІВ “Велес” Євген Величко надав інформацію про доступність до медичних та інших закладів у місті Конотоп та звернув увагу присутніх на необхідності проведення відповідної роботи органами місцевої влади.

KoM 2017 09 08 Konotop semynar4

Особливу увагу привернув виступ Галини Лапутіної – клієнтки центру, донька якої отримала інвалідність через халатності лікарів Сумського обласного перинатального центру. Вона розповіла про проблеми лікування та проведення обстежень в умовах міста Конотоп, запропонувала присутнім об’єднатися заради вирішення проблем осіб з інвалідністю та їхніх дітей.

KoM 2017 09 08 Konotop semynar6

У ході обговорення присутні дійшли думки, що  необхідно проводити роботу з формування іншого рівня мислення по відношенню до свого здоров’я, а до цього необхідно активно залучати засоби масової інформації; незалежно від партійної приналежності, поглядів та вподобань слід об’єднатися та виробити стратегію розвитку охорони здоров’я в місті Конотоп, враховуючи успішний досвід реформування медицини як в Україні, так і за кордоном. Депутати Конотопської міської ради висловили думку щодо необхідності розробки та прийняття комплексної програми розвитку громадського здоров’я на Конотопщині, включивши у виконавці усі зацікавлені сторони, в тому числі, і  місцевий центр.

Голова депутатської комісії  Анатолій Гречановський підтримав ідею присутніх щодо створення госпітальної ради на базі Конотопської центральної районної лікарні.

KoM 2017 09 08 Konotop semynar7

Підбиваючі підсумки заходу, голова громадської організації «Філософія здоров’я» Оксана Козіна зазначила, що представники організації можуть взяти на себе роль посередників та стати  майданчиком для консолідації всіх зацікавлених сторін у вирішенні питань запровадження концепції громадського здоров’я на Конотопщині та бути партнером Конотопського місцевого центру у вирішенні питань захисту медичних прав мешканців міста та району. Усі присутні отримали інформаційні матеріали про діяльність центру з контактами центру  та адресами бюро.

Довідково:

Адреса центру: 41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43

Телефон (05447) 6-23-47

Електронна пошта центру: konotop.sumy@legalaid.gov.ua

Юрисдикція Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

м. Конотоп та Конотопський район,

м. Буринь та Буринський район,

м. Ромни та Роменський район,

Липово – Долинський та Недригайлівський райони Сумської області.

Телефон єдиної системи безоплатної правової допомоги: 0(800) 213 103.