назад
23.09.16

У Краснопіллі відбувся «круглий стіл», присвячений основним аспектам правової допомоги

22 вересня у Краснопіллі за ініціативи Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги було проведено засідання у форматі «круглого столу», під час якого учасники окреслили коло правових питань, у вирішенні яких вже в найближчий час буде необхідна допомога спеціалістів центру.

У засіданні круглого столу взяли участь директор і начальник відділу правової інформації і консультацій Сумського МЦ Валентина Трошечко та Олександр Пономаренко, голова Краснопільської районної ради Віталій Савоненко, голови Краснопільської селищної та Самотоївської сільської рад Іван Хомічов та Іван Перерва, головний спеціаліст Краснопільського бюро безоплатної правової допомоги Володимир Пилипець.

За словами Валентини Трошечко, метою цього заходу було визначити і бути готовими до того, з якими основними правовими питаннями зіткнуться у найближчий час жителі об’єднаних сільських громад, і чим їм можуть допомогти спеціалісти центру та його районних бюро.

Одне з головних питань, на думку голови Самотоївської сільради Івана Перерви, є питання ресурсів громади – землі, води, лісів.

«Громадяни постійно звертаються з проблемними питаннями (земля, субсидії, тарифи), які вирішити без юриста неможливо. Тому хочу підтримати навчання параюристів нашого краю. Потрібно працювати на перспективу, бо з цього буде користь; виявляти у людей проблему завтрашнього дня та надавати шляхи її вирішення», – підкреслив Віталій Савоненко.

Голова Краснопільської селищної ради Іван Хомічов додав: «Необхідно об’єднуватися незалежно від того, самодостатня сільська рада чи ні, адже в депутатів є порозуміння щодо такого об’єднання». 

Ще одна гостра правова проблема – взаємовідносини власників паїв із орендарями. Договорами нібито й передбачено збереження родючості орендованих земель, але положення не зовсім чіткі. Через це власнику земельного паю важко буде довести у суді неналежне виконання договору з боку орендаря. «Єдиний ефективний шлях боротьби з недобросовісними орендарями, – говорить Олександр Пономаренко, – об’єднання власників паїв в єдину структуру. Колективна претензія завжди має більше шансів бути задоволеною, ніж індивідуальна».

У підсумку дійшли до висновку, що головним завданням сьогодення, яке об’єднує районну владу, сільських голів, Місцевий центр і бюро безоплатної правової допомоги, є взаємна комунікація і донесення до жителів села інформації про те, куди вони зможуть своєчасно та оперативно звернутися за правовою консультацією і допомогою.