назад

13220971 482662068591421 2317672252653847092 n

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідав Шумський район з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги та інформування щодо проведення відкритого конкурсу з відбору кандидатів на посади керівників бюро правової допомоги.

Так, в.о. начальника відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ярослав Лис взяв участь у семінарі з правових питань, який проводився заступником директора Лесею Король у Шумському районному центрі зайнятості (м. Шумськ, вул. Енергетична, 1Д).

Присутні дізналися  про бюро правової допомоги, що розпочнуть свою роботу по всій Україні з 1 вересня 2016 року, і про те, що участь у конкурсі, оголошеному Координаційним центром з надання правової допомоги, зможуть взяти особи, які мають вищу юридичну освіту не нижче першого (бакалаврського) рівня.

Також, інтегратор місцевого центру провів робочу зустріч з колективом управління соціального захисту населення Шумської райдержадміністрації на чолі з начальником Аллою Сергєєвою  з метою спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги соціально незахищених верств населення.

13241224 482662071924754 1495509586651238687 nЯрослав Лис розповів присутнім, що право громадян на безоплатну правову допомогу гарантоване ст.59 Конституції України та про те, що згідно ст.14 Закону «Про безоплатну правову допомогу» право на таку допомогу мають соціально – незахищені верстви населення.

Цього ж дня начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська, начальник відділу інформаційної та матеріальної інфраструктури Петро Гуменюк та Ярослав Лис на чолі з в.о. місцевого директора центру Валентиною Вербицькою відвідали село Залісці Шумського району.

Фахівці місцевого центру  зустрілися з вихователем дитячого будинку сімейного типу та відповіли на запитання жінки щодо пільг стосовно спожитої електроенергії для дитячих будинків сімейного типу. Так, відповідно до Закону України від 28.12.2014 року №76-VІІІ «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», статті 13 Закону України «Про охорону дитинства», доповненої частиною 8, встановлено, що пільги, передбачені для дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

У зв’язку з введенням вищезазначеної норми, більшість сімей вказаної категорії втрачають такі пільги. Водночас, що відповідно до Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженого постановою Кабінету  Міністрів України від 04.06.2015 року №389, у разі, якщо середньомісячний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, їм  необхідно  звернутися за житловою субсидією. Через Програму житлових субсидій держава компенсує сім’ям витрати на оплату житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, що перевищують визначений обсяг обов’язкового відсотка платежу.

Також, у сільській раді села Залісці був проведений виїзний прийом громадян. До мобільного консультаційного пункту звернулися громадяни з питаннями, які стосувалися сімейного права(сплати аліментів) і пільг, на отримання яких мають право учасники АТО.

Жінці пояснили, що у разі відсутності домовленості між сторонами (батьками) питання щодо призначення аліментів вирішуються в судовому порядку, та можуть бути присудженні , як у твердій грошовій сумі, так і частці від доходу матері чи батька. Відповідно до ст. 192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Перелік пільг, на отримання яких мають право учасники бойових дій , зокрема і учасники АТО, зазначений у ст.12. Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Детальніше ознайомитися можна за посиланням.

Нагадуємо, що У Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Кременецький, Тернопільський та Чортківський. Детальна інформація за посиланням.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).