назад

13043249 473550602835901 2365477210461833417 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали Кременецький ліцей ім. Уласа Самчука з метою формування правової культури неповнолітніх.

Так, в.о. начальника відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Лис взяв участь у засіданні педагогічної ради ліцею, яка проводилась директором навчального закладу Анатолієм Аврамишиним.

Інтегратор місцевого центру розповів педагогам про право на правову допомогу, яке гарантоване кожному громадянину згідно ст.59 Конституції України та ознайомив присутніх з основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Також, працівники ліцею дізналися, що право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги мають соціально незахищені категорії громадян зазначені у статті 14 Закону: малозабезпечені особи, інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, ветерани війни (учасники бойових дій, у тому числі учасниюки АТО, члени сімей загиблих), особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, реабілітовані особи та інші.

12592356 473550599502568 2429683361062188122 nГоловний спеціаліст відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк провела годину правових знань для  учнів ліцею, які навчаються у 10 класі на тему «Права, обов’язки та види правової відповідальності неповнолітніх». Фахівець місцевого центру розповіла школярам про їх права згідно Конституції України та Конвенції ООН про права дитини.

Учні дізналися про адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність, яка застосовується до неповнолітніх за вчинення правопорушень.  Окрім цього, ліцеїстам роз’яснили перелік пільг, на отримання яких мають право діти-сироти, а також діти учасників бойових дій. Особливу увагу фахівець звернули на те, що для отримання освіти зазначеній категорії дітей  надається допомога у вигляді повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, соціальні стипендії,  також – безкоштовне забезпечення підручниками,  безкоштовний доступ до мережі Інтернет.

Нагадуємо, що у Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Тернопільський, Чортківський, Кременецький.  Детальна інформація та координати центрів за посиланням.

Також, уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та інші питання отримання такої допомоги, змін в законодавчій базі стосовно її надання, завжди можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).