назад
02.05.18

У Кролевці майбутнім педагогам розповіли про насильство

ShM 1804025 01Про насильство в родині, нерівність, підвищену агресивність підлітків, їх розкуту сексуальну поведінку, вживання дітьми та підлітками наркотиків, алкоголю – про це 25 квітня начальник Кролевецького бюро правової допомоги Наталія Денисенко говорила зі студентами Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка.

На початку уроку-бесіди “Насильство як соціальна проблема суспільства” Наталія Денисенко проінформувала: 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України Про запобігання та протидію домашньому насильству“, яким внесено зміни до Закону України Про безоплатну правову допомогу. Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашньогонасильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей».

Фахівець нагадала, що безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання БВПД або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із Центрами. Спеціаліст наголосила, що насильство – застосування силових методів або психологічного тиску за допомогою погроз, свідомо спрямованих на слабких або тих, хто не може чинити опір. У засобах масової інформації все частіше з’являються новини про нестерпну жорстокість. Але в даному напрямку відзначається великий позитив у тому, що проблематика не замовчується і визнається.

Під час зустрічі студентам надана для огляду та запропонована до читання збірка “ПРОти НАСильства”, створена та опублікована в рамках проекту Громадського радіо “Протидія насильству в родині”, який реалізується за підтримки проекту “Доступна та якісна правова допомога в Україні”, що фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром надання правової допомоги.

Офіцер поліції Олександр Яскевич повідомив: “З 01 січня 2018 року вступили в дію норми закону, що стосуються домашнього насильства. Відтепер скоєння злочину на ґрунті статевої приналежності чи в присутності дитини, як і протиправні дії стосовно людини з інвалідністю, людини, яка має психічні розлади, зокрема, недоумство чи вади розумового розвитку, має обтяжуючі обставини. Окремий пункт свідчить про те, що злочин стосовно подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, має обтяжуючі обставини. Відповідні зміни в Кримінально-процесуальний кодекс внесли, ухваливши закон про введення кримінальної відповідальності за домашнє насильство. П.3 ч. 1 ст. 1 Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” визначаєдомашнє насильствояк діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь».

ShM 1804025 02

На законодавчому рівні встановлено відповідальність за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування, що передбачено ст. 173-2 КУпАП.

Відповідальність за змістом ст. 173-2 КУпАП настає за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення. Офіцер довів до відома присутніх кількісні показники адміністративних правопорушень та про адміністративні стягнення, які були накладені на правопорушників.

Наталія Кузюра, директор Кролевецького  районного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, повідомила присутнім координати відповідних структур та порядок повідомлення про випадки насильства, навела приклади домашнього насильства, які сталися протягом 2017-2018 років у Кролевецькому районі.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

Глухівське бюро правової допомоги –
41400,  м. Глухів, вул. Шевченко, 4. тел. (05444) 7-07-20,   (05444) 7-07-12

Кролевецьке бюро правової допомоги –
41300,  м. Кролевець, вул. Європейська, 15. тел. (05453) 9-52-47

Середино-Будське бюро правової допомоги –
41000,  м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2. тел. (05451) 7-10-62

Ямпільське бюро правової допомоги –
41200, смт  Ямпіль, бульвар Ювілейний, 1. тел. (05456) 2-20-50

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.