назад
13.07.18

У Кролевці спеціалісти системи БВПД інформували про правові аспекти сортування сміття

ShM 180712 01Проблема утилізації відходів знайома не тільки Україні, а й усьому світу. Кожна держава вирішує це питання по-різному: спалювання, захоронення, переробка, будування заводів, впровадження нових законів та правил. Зважаючи на актуальність даного питання, у Кролевці 11 липня відбулося вуличне інформування жителів щодо роздільного збирання сміття.

Його провела начальник Кролевецького бюро правової допомоги Наталія Денисенко, яка долучилася до ініціативи благодійної організації “Благодійний фонд “Родинне місто” на чолі з Євгеном Тригубом.

Пересічних громадян інформували про те, що 1 січня 2018 року набрала чинності правка до Закону УкраїниПро відходи, що забороняє захоронення неперероблених відходів.  Таким чином, Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Правка до Закону України “Про відходи була прийнята ще у 2012 році, однак на ділі має запрацювати тільки зараз, оскільки відповідає директивам ЄС.

Сортування сміття – це необхідна справа, яка зменшує навантаження на полігони, покращує екологічну ситуацію та дозволяє ще й заробити гроші.

І хоч уже зараз зрозуміло, що ситуацію зі сміттям в Україні не можливо змінити в один момент, та все ж перший крок – важливий. 

Відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, Україна має зобов’язання протягом найближчих років впорядкувати поводження з відходами та привести законодавство у відповідність до європейських вимог. Органам місцевого самоврядування заборонено захоронення неперероблених побутових відходів на полігонах, відтак міста і села мають забезпечити сортування сміття за видами для переробки та утилізації.

Інформаційна кампанія та розповсюдження яскравих флаєрів викликали неабиякий інтерес у містян.

До відома, Євген Тригуб увійшов у сотню найкращих на проекті “НОВІ ЛІДЕРИ”, метою Програми якого є зменшення обсягів утворення відходів та негативний вплив твердих побутових відходів на довкілля і здоров’я населення, поетапне впровадження новітніх технологій. Система безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини підтримує ці ініціативи й долучається до інформування громадян, зокрема, роз’яснюючи юридичні аспекти цього важливого питання. 

ShM 180712 02

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

Глухівське бюро правової допомоги –
41400,  м. Глухів, вул. Шевченко, 4. тел. (05444) 7-07-20,   (05444) 7-07-12

Кролевецьке бюро правової допомоги –
41300,  м. Кролевець, вул. Європейська, 15. тел. (05453) 9-52-47

Середино-Будське бюро правової допомоги –
41000,  м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2. тел. (05451) 7-10-62

Ямпільське бюро правової допомоги –
41200, смт  Ямпіль, бульвар Ювілейний, 1. тел. (05456) 2-20-50

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.