назад
13.02.18

У Криничанському бюро правової допомоги відстояли право власності на майно ліквідатора наслідків чорнобильської катастрофи

20180206 111950До Криничанського бюро правової допомоги звернулася дружина Володимира С*, громадянина з обмеженими фізичними можливостями, який постраждав внаслідок чорнобильської катастрофи. Після смерті матері чоловікові залишилась спадщина, яка складалася з двох земельних ділянок та  житлового будинку. Але через юридичні колізії він не міг її отримати.

Як дізнались фахівці бюро, ще за життя матір’ю Володимира С* було складено заповіт. Після звернення до нотаріуса виявилося що у правовстановлюючих документах спадкодавця (державні акти про право власності на земельні ділянки) наявні помилки та описки. Окрім того, у прізвищах спадкодавця та спадкоємця допущено помилки, що не дає можливості підтвердити родинні відносини. На підставі цього нотаріус видав відмову про вчинення нотаріальних дій.

Отже, інтереси громадянки, яка прийшла до бюро, представляла начальник бюро Надія Федориненко. Перш за все правник допомогла жінці у складанні заяви до суду про встановлення факту родинних відносин між спадкодавцем та спадкоємцем. Після задоволення судом зазначеної заяви, керівник бюро правової допомоги підготувала позовну  заяву про визнання права власності на майно в порядку спадкування за заповітом.

У грудні 2017 року Криничанський районний суд задовольнив позовні вимоги та визнав за Володимиром С* право власності на земельні ділянки та будинок. Від сплати судового збору чоловіка було звільнено на підставі  п. 10 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» (громадяни, віднесені до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях).

Нагадуємо, що за захистом своїх прав ви можете звертатись до Криничанського бюро правової допомоги, яке працює за адресою: смт. Кринички, вул. Виконкомівська, б. 17, к. 15,16.  Графік роботи: понеділок-п’ятниця з 08:00 до 17:00. Контактний номер телефону бюро: (05654) 9-20-62.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).