назад
19.08.17

У Києві говорили про актуальні питання співпраці адвокатів із центрами з надання БВПД

Учора, 18 серпня, в столиці відбулася робоча зустріч, що мала на меті обговорити створення у майбутньому в м. Києві офісу громадського захисту та функціонування інституту наставництва, а також інші актуальні питання співпраці центрів з надання БВПД та адвокатів.

З цією метою в.о. директора Координаційного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олексій Бонюк, начальниця управління забезпечення якості Координаційного центру Вікторія Мітько, директорка Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Оксана Василяка та директор Третього київського місцевого центру з надання БВПД Юрій Рудих зустрілися з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу в м. Києві.

3 kiev

Адвокати зазначили, що створення офісу громадського захисту може бути успішним проектом за умови встановлення належного розміру оплати послуг адвокатів та інших мотиваційних питань (як, наприклад, можливість укладання приватних договорів за умови забезпечення якості безоплатної вторинної правової допомоги, встановлення соціальних гарантій, тощо).

Адвокати в цілому підтримали ідею щодо наставництва, але звернули увагу на такі ризики, як відкриття адвокатського досьє та можливість виникнення конфлікту інтересів, а отже – ретельного обговорення та врахування усіх можливих ризиків у зв’язку із цим. Також було наголошено на необхідності запровадження Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в цивільному та адміністративному процесах.

Обговорили й одне із найактуальніших для адвокатів, які надають БВПД, питань – залучення адвокатів в порядку статті 53 Кримінального процесуального кодексу України для проведення окремої процесуальної дії. Зокрема, Вікторія Мітько звернула увагу на необхідність дотримання Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в кримінальному процесі, а саме заявлення відповідних клопотань, узгодження правової позиції з раніше залученими захисниками.

2 kiev

Також Вікторія Мітько розповіла про приклади залучення захисника відповідно до статті 324 Кримінального процесуального кодексу України, коли суддя на підставі неможливості подальшої участі захисника пропонує обвинуваченому протягом трьох днів обрати собі іншого захисника, або, якщо це неможливо, залучає захисника за призначенням.

На зустрічі були також обговоренні актуальні питання застосування коефіцієнтів Методики оплати послуг адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, та важливості їх уточнення.

4 kiev

Оксана Василяка за результатами зустрічі запевнила, що всі висловлені та обговорені пропозиції узагальнено, та, після доповнення за результатами наради, буде внесено на розгляд Координаційного центру з надання правової допомоги.

5 kiev


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                 YouTube YouTube                 Google Google+  тTwitter