назад
20.05.16

У Києві обговорили попередній звіт експертів Ради Європи з оцінки системи БПД

DSC 317513 травня 2016 року відбулася зустріч у форматі круглого столу для обговорення попереднього проекту звіту з оцінки системи надання безоплатної вторинної правової допомоги у світлі стандартів Ради Європи. «Не існує певної ідеальної моделі організації системи, однак принципи української моделі в цілому відповідають стандартам Ради Європи» – таку думку висловили експерти Ради Європи в рамках представлення попередніх результатів дослідження.

Захід пройшов в рамках другої експертної місії до України. Нагадаємо, перша місія відбулася 23-25 лютого 2016 року у Києві. Експертна оцінка здійснюється а рамках проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що впроваджується за фінансової підтримки Уряду Данії.

 DSC 3098

Оцінка охоплює систему надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних справах та у випадках адміністративного затримання. Її проводить команда незалежних експертів: колишній виконавчий директор Нідерландської рада правової допомоги Петер ван ден Біггелаар, голова Міжнародної групи правової допомоги Алан Патерсон (Великобританія) та директор програм Центру правових ресурсів Молдови Надєжда Хріптієвскі, а також два національних експерти – к.ю.н Олександр Банчук (Центр політико-правових реформ) та голова Центру стратегічних справ Харківської правозахисної групи, адвокат Геннадій Токарєв.

Участь у заході взяли представники системи безоплатної правової допомоги, а також основні партнери та зацікавлені сторони. Зокрема, представники Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання правової допомоги, регіональних центрів з надання БВПД, Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів міста Києва, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, громадських організацій (Української фундації правової допомоги, ВГО «Асоціація адвокатів України», ГО «Всецкраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», Української Гельсінської спілки з прав людини), міжнародних донорів (проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Міжнародний фонд «Відродження», проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Консультативної місії ЄС, Бюро з міжнародної боротьби з наркотиками та правоохоронної діяльності Держдепартаменту США).

DSC 3232

Під час зустрічі експерти Ради Європи поінформували про процес підготовки ними згаданого звіту, який складається із таких напрямів оцінювання:

– Огляд системи БПД;
– Доступність БПД;
– Призначення та заміна адвоката системи БПД;
– Забезпечення якості/ управління якістю БПД;
– Дослідження та моніторинг БПД;
– Оплата послуг та звітність надавачів БПД;
– Незалежність системи БПД.

Тож обговорення у рамках заходу стосувалося цих напрямів роботи системи БПД. Було відзначено чимало позитивних моментів організації та діяльності БПД в Україні.

Також обговорювали питання підвищення кваліфікації адвокатів – проведення для них тренінгів, переважна більшість яких відбувається за підтримки міжнародних партнерів та є обов’язковими для адвокатів, які працюють за контрактом.

Учасники обговорили представлені експертами напрацювання з питання моніторингу якості БПД. Діючими в Україні методами моніторингу якості надання БПД, нагадаємо, є спостереження за роботою адвоката в судових засіданнях, анкетування клієнтів та адвокатів. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталія Марчук зазначила, що її задовольняє існуюча чітка організація залучення адвокатів за призначенням, безперервність захисту та якість надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокатами.

Під час обговорення учасників акцентувалась увага на проблемі неспівставності та розрізненості статистичних даних, що збираються різними установами: судами, поліцією, системою безоплатної правової допомоги. Як наслідок, у низці випадків важко проводити коректне порівняння: наприклад, даних про співвідношення загальної кількості проваджень та тих, які ведуть адвокати системи безоплатної правової допомоги.

У рамках обговорення системи оплати праці адвокатів, які надають БВПД, було відзначено складність такої системи. Як зауважив директор програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов, така властивість притаманна не лише цій конкретній методиці, але сучасному українському законодавству в цілому, однак така система має еволюціонувати, та запропонував розглянути можливість введення авансових платежів для адвокатів.

Заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Троценко у свою чергу відзначив, що одні адвокати вважають систему оплати складною, інші ж вважають, що ще не всі фактори складності справи враховані діючою методикою. Пріоритетом роботи Координаційного центру є автоматизація процесу оплати послуг адвокатів та звітування за виконаними дорученнями, а також підвищення вдвічі розміру оплати послуг за годину роботи адвоката.

DSC 3296

Наприкінці зустрічі Перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок подякував експертам, які працюють над Звітом, зазначивши, що у своїй роботі їм вдалося вийти за рамки власне системи БПД, натомість розглянувши її в більш широкому контексті системи кримінальної юстиції.

DSC 3178

13254386 1732346460318923 3552681970320222458 n

DSC 3259

DSC 3269

Остаточний Звіт з оцінки системи безоплатної вторинної правової допомоги у світлі стандартів Ради Європи буде представлений, обговорений та опублікований на початку липня поточного року.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook    YouTube YouTube    Google Google+  тTwitter