назад
09.12.15

У Києві пройшло експертне обговорення з питань підсилення гарантій адвокатської діяльності

12366000 1094662993906980 5224485353102929386 o9 грудня у Києві пройшло чергове професійне обговорення, ініційоване Асоціацією правників України (АПУ) спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» на тему: «Професійні права та гарантії. Зміни КПК. Нові види адвокатської діяльності». У заході взяли участь директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський та голова ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Мітько.

Учасниками дискусії були Президент Асоціації правників України Денис Бугай, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Ритіс Йокубаускас, член Ради Відділення АПУ у м. Києві Микита Нуралін, головний експерт з доступу до правосуддя та забезпечення права на захист Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Марк Сегал, голова Комітету з кримінального та кримінально-процесуального права Євген Солодко, експерт Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Оксана Цимбрівська, член Правління Асоціації адвокатів України Юлія Курило та інші. Модератором обговорення виступив Андрій Стельмащук, керуючий партнер АО «ЮФ «Василь Кісіль і Партнери».

«Без перебільшення професія адвоката є ключовою для проведення змін в країні. Від нашої позиції (адвокатів), того, наскільки виважено та на яких засадах ми будемо здійснювати свою діяльність, залежить багато процесів і взагалі функціонування державної системи. Але для того, щоб адвокати почували себе впевнено в своїй роботі, вони повинні мати ті права, які не просто прописані в законодавстві, а є реально діючими», – зазначив на початку обговорення Андрій Стельмащук.

12309603 1094662733907006 4337273728264729060 o

Пропозиції Асоціації правників України щодо підсилення гарантій адвокатської діяльності представив Денис Бугай. Зокрема, за пропозицією правників, адвокати мають отримати:
– ідентифікований доступ до державних реєстрів, у тому числі Єдиного реєстру досудових розслідувань, до автоматизованої системи документообігу суду через систему Єдиного реєстру адвокатів України;
– безперешкодний доступ до приміщень судів, прокуратури, поліції, органів міністерства внутрішніх справ, правоохоронних органів тощо у будь-який час, якщо в цих приміщеннях перебуває або утримується клієнт;
– можливість брати участь у будь-яких слідчих діях, у яких бере участь клієнт або які проводяться відносно клієнта тощо.

Один з розробників пропозицій, представлених АПУ, адвокат Микита Нуралін вказав на необхідність розширення прав адвоката по збору доказів, в тому числі допиту свідків та отриманням висновку експерта ще до вступу до провадження в якості захисника. «Також пропонується посилення гарантій, а саме здійснення слідчий дій та заходів забезпечення кримінального провадження виключно за дозволом суду апеляційної інстанції та у провадженнях, в яких особисто підозрюється адвокат. Окремо передбачається закріпити інститут помічника адвоката та його права у кримінальному провадженні, оскільки наразі він фактично не може навіть подати документи слідчому чи до суду», – прокоментував він.

12366051 1094662897240323 1557845643663571898 o

«Підсилення прав та гарантій адвокатів є ключовим питанням у реформі. Але адвокатська спільнота має бути принциповою у цьому процесі. Якщо ми бажаємо підсилення наших прав та гарантій на законодавчому рівні, то повинні погодитись на посилення відповідальності адвокатів у випадках їх зловживання своїми правами», – зазначив Президент АПУ.

Детальніше з пропозиціями Асоціації правників України в контексті посилення гарантій адвокатської діяльності можна ознайомитися за посиланням.

«Внесення змін до закону – це лише перший етап. Далі наша задача буде полягати у реалізації цих змін на практиці. Але без законодавчого передбачення наших гарантій ми не матимемо можливості вимагати їх дотримання» – зазначив Денис Бугай, вказуючи на важливість внесення змін до законодавства з метою підсилення гарантій адвокатської діяльності.

Переглянути відеозапис круглого столу та ознайомитися із усіма думками та пропозиціями його учасників можна за посиланням.

12309722 1094662787240334 5172919935224200513 o

Нагадаємо, що Асоціація правників України спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» проводить серію заходів на тему «Реформа адвокатури: очікування адвокатів». Попередній круглий стіл, який відбувся 2 грудня, був присвячений виключному праву на представництво у судах.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter