назад
24.05.17

У Києві серед студентів-правників визначили авторів найкращих есе з тематики прав людини в Україні

DSC 048522 травня у столиці визначили трьох переможців конкурсу студентських есе з теми «Права людини в механізмі розвитку України як демократичної та правової держави», який направлений на підвищення правової свідомості, культури та освіченості молоді. Конкурс проводився впродовж 3 – 17 травня 2017 року серед студентів юридичних факультетів вищих навчальних закладів Києва. Усього учасниками конкурсу стали понад три десятка студентів, серед яких визначено авторів трьох найкращих есе.

36 студентів із 13 вищих навчальних закладів України, але не лише Києва, а й з Черкас, Миколаєва та Олександрії – виявили бажання написати есе та стати учасником конкурсу, який організував Четвертий київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Для участі у цьому конкурсі, нагадаємо, потрібно було заповнити онлайн-заявку та надіслати файл з текстом есе з визначеної тематики.

 DSC 0457

36 есе надійшло від студентів юридичних факультетів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного авіаційного університету, Київського національного торгово-економічного університету, Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національної академії внутрішніх справ, Інституту кримінально-виконавчої служби, Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», Національного університету біоресурсів і природокористування України, Коледжу економіки і правління при Східноєвропейському університету економіки та менеджменту, ДВНЗ «Олександрійський політехнічний коледж», Коледжу Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського.

DSC 0475

Есе оцінювались за критеріями: оригінальність стилю; відповідність змісту есе темі Конкурсу; особливості композиції; наявність власної аргументованої точки зору; формулювання особистих висновків. Оцінювали роботи представники конкурсної комісії від системи БПД, Апарату Верховної Ради України, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, громадських правозахисних організацій (переглянути учасників конкурсної комісії).

DSC 0476

Усі учасники конкурсу були запрошені на церемонію нагородження, яка відбулася у Солом’янській районній державній адміністрації м. Києва у понеділок, 22 травня. Цей день, за словами директора Четвертого київського місцевого центру з надання БВПД Сергія Бреуса, також був обраний недарма, адже саме в цей день в Україні відзначають День науки. Усі учасники нагороджені сертифікатами про участь у конкурсі, а також отримали у подарунок книгу «ПРОти НАСильства» (збірка оповідань відомих українських авторів про різні види насильства у сім’ї; кожне з оповідань супроводжується коментарями психологів та практичними порадами юристів щодо протидії насильству в родині).

DSC 0494

«Конкурс есе з прав людини був покликаний привернути увагу молоді до актуальних питань становлення України як демократичної та правової держави. Учасники конкурсу продемонстрували не тільки ґрунтовні знання у сфері захисту прав людини, проте пропонували оригінальні шляхи вирішення національних правових проблем. Дуже складно було обрати переможців, адже кожна робота вирізнялася своєю креативністю та довершеністю», – каже Сергій Бреус. За його словами, ті кілька учасників, які не змогли взяти участь у нагородженні –обов’язково будуть відзначені. Так, працівники Четвертного київського місцевого центру завітають на відповідні кафедри київських вузів та передадуть відзнаки учасникам у регіони.

DSC 0507

Переможцями у конкурсі стали:

1 місце – Юрій Мироненко (студент Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»);

DSC 0534

2 місце – Вікторія Грішина (курсантка Інституту кримінально-виконавчої служби);

DSC 0528

3 місце – Анна Больботенко (студентка Національного університету біоресурсів і природокористування України).

DSC 0520

Переможці отримали дипломи, а також цінні подарунки.

«У Ваших роботах не було неправильних думок, кожне есе оригінальне по-своєму, і тема розкрита крізь призму як Вашої майбутньої професії, так і Вашого особистого відчуття і розуміння важливості теми прав людини, та ситуації із цим в Україні. Мені було надзвичайно приємно долучитися до цього конкурсу як учасниці конкурсної комісії та знайомитись із Вашими есе», – зазначила начальниця Управління комунікацій Координаційного центру з надання правової допомоги Надія Кизицька. Вона закликала студентів продовжувати бути проактивними не лише в таких конкурсах, але й в громадському житті країни.

Розповівши учасникам заходу трохи більше про систему безоплатної правової допомоги в Україні, Надія Кизицька запросила їх стажування і проходження практики у центрах з надання БВПД. Більше про можливості такого стажування розповіла директорка Регіонального центру з надання БВПД у м. Києві Оксана Василяка. «Ми запрошуємо Вас та Ваших колег не лише на практику та стажування, але й просто в гості. Будемо раді Вам показати те, як на практиці щодня допомагаємо нашим клієнтам», – зазначила вона. Крім того, усім учасникам подарували видання «Безоплатна правова допомога. Становлення та розвиток системи: 2011 – 2015», що є комплексним 5-тирічним звітом про роботу системи БПД в Україні.

DSC 0537

Цей конкурс відбувся в рамках правопросвітницької роботи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що здійснюється на постійнійній основі та у тому числі спрямована на учнівську та студентську молодь.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube            Google Google+      т Twitter