назад
13.02.17

У Києві відбулась наглядова рада Проекту РЄ «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні»

16729903 786336084851620 1632427093 n

Сьогодні, 13 лютого 2017 року, у столиці відбулося засідання наглядової ради проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» (далі – Проект), що реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. Координаційний центр з надання правової допомоги на заході представляв перший заступник його директора Мирослав Лаврінок.

Метою проведення наглядової ради стало представлення основних досягнень Проекту у 2016 році та планування роботи на поточний рік.

Зі вступними словами до присутніх звернулися Заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Курчкі, Заступник Міністра юстиції України Гія Гецадзе, Заступник голови Департаменту співробітництва з міжнародними організаціями та громадянським суспільством Лілія Гретарсдоттір та Заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

Заступник голови Департаменту співробітництва з міжнародними організаціями та громадянським суспільством Лілія Гретарсдоттір та Заступник виконавчого секретаря Групи Помпіду Ради Європи (Група зі співробітництва у боротьбі проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу) Томас Каттау представили основні досягнення Проекту у 2016 році та плани роботи на 2017 рік. Відбулося обговорення роботи Проекту у 2016 році, висловлення пропозицій до робочого плану проекту на поточний рік. Керівниця Проекту «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» Ганна Христова окреслила зауваження та пропозиції до команди Проекту щодо подальшого плану роботи проекту. Серед учасників обговорення – перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок, Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина, Начальник Управління організації соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій Міністерства соціальної політики України Любов Черська, Заступник начальника Штабу Антитерористичного центру при Службі безпеки України Роман Федоров, представники обласних державних адміністрацій у Луганській, Донецькій та Дніпропетровській областях, народні депутати України – голови комітетів та підкомітетів ВРУ.

16754118 786336058184956 1836654723 n

Перший заступник директора Координаційного центру Мирослав Лаврінок висловив подяку Офісу Ради Європи та його Голові за підтримку розвитку системи безоплатної правової допомоги у рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 рр. та нагадав, що Координаційний центр з надання правової допомоги є партнером Проекту.

«Однією із системних проблем, з якими ми зіштовхнулися у процесі надання безоплатної вторинної правової допомоги вразливим категоріям осіб, стала неможливість для ВПО реалізувати своє право на таку допомогу у зв’язку з відсутністю їх у переліці суб’єктів такого права. Одночасно було зрозуміло, що через вразливість їх становища та складність життєвих обставин – вони повинні мати право на таку допомогу і могти реалізувати свої законні права», – розповів перший заступник директора Координаційного центру, водночас подякуваши Проекту за спільні заходи та адвокаційні зусилля з просуванні необхідності надання внутрішньо переміщеним особам права на БВПД.

За його словами, у тому числі співпраця та об’єднання зусиль команди системи БПД та Проекту втілилися у прийнятті 21 грудня 2016 року Закону України «Про Вищу раду правосуддя», що вніс зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу»: ВПО та особи, які претендують на отримання такого статусу, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу.

«Тепер ВПО є нашими клієнтами і маємо змогу більше допомагати їм вже сьогодні», – підкреслив Мирослав Лаврінок.

Він висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю системи БПД з Проектом у напрямі забезпечення прав людини внутрішньо переміщених осіб та запевнив у готовності команди Координаційного центру до координації спільних дій в рамках цієї співпраці.

ДОВІДКОВО

Проект Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. Проект спрямований на реалізацію заходів з удосконалення нормативно-правової бази стосовно внутрішньо переміщених осіб, імплементації стандартів щодо захисту ВПО та відповідних процедур, сприяння доступу ВПО до психологічної, медичної, соціальної та правової допомоги та підвищення рівня їх обізнаності про свої права, а також підтримку ініціатив щодо інтеграції та підвищення спроможності ВПО на рівні територіальних громад.

Серед національних партнерів проекту – Міністерство соціальної політики, Державна міграційна служба, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерство юстиції України, інші органи виконавчої влади, Координаційний центр з надання правової допомоги, громадські організації та місцеві органи влади.

У 2016 РОЦІ за підтримки Проекту пройшли заходи з підвищення кваліфікації адвокатів, які надають БВПД, зокрема, з питань захисту прав ВПО. Адвокати мали змогу ознайомитися з європейськими стандартами із захисту прав ВПО та застосовувати їх у своїй професійній діяльності.

Зокрема, 4 та 5 червня 2016 року у Києві відбулася перша частина установчої сесії для адвокатів-тренерів у системі безоплатної правової допомоги із розроблення навчальних матеріалів щодо питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб на тему «Надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам: назустріч європейським стандартам». Участь у тренінгу взяли провідні міжнародні та національні експерти з питань ВПО, а також 10 адвокатів, які працюють в системі безоплатної вторинної правової допомоги, та самі є внутрішньо переміщеними особами і мають досвід участі у проектах щодо проведення тренінгів та підготовки матеріалів стосовно захисту прав ВПО.

18 червня 2016 року відбулася друга частина установчої сесії для адвокатів-тренерів із розроблення навчальних матеріалів щодо питань захисту прав ВПО на тему «Надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам: назустріч європейським стандартам». У результаті заходу адвокати-тренери розробили загальну презентацію, необхідні для проведення тренінгу матеріали, практичні вправи та концепцію каскадних тренінгів на тему «Правова допомога внутрішньо переміщеним особам: європейські стандарти та національна практика», які відбудуться у чотирьох областях.

Протягом червня – липня 2016 року у чотирьох регіонах України відбулися каскадні тренінги для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, на тему «Правова допомога внутрішньо переміщеним особам: європейські стандарти та національна практика». Тренінги провели 8 адвокатів-тренерів, відібраних з адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу внутрішньо переміщеним особам, які у більшості є самі внутрішньо переміщеними особами та розуміють проблеми їх захисту. Загалом було проведено 10 тренінгів, участь у яких взяли 198 адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, з регіонів, де чисельність ВПО є найвищою.

12 та 13 листопада 2016 року у столиці пройшла підсумкова зустріч для адвокатів-тренерів системи безоплатної правової допомоги в Україні із вдосконалення навчальних матеріалів щодо питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб на тему «Надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам: уроки попереднього досвіду та рух уперед». Зустріч підвела підсумки проведених тренінгів та стала можливістю напрацювання матеріалів для подальшого навчання адвокатів з питань захисту прав ВПО.

15 листопада 2016 року за підтримки Проекту відбулося установче засідання міжвідомчої робочої групи з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб. У складі робочої групи є постійний представник Координаційного центру з надання правової допомоги.

Нагадаємо, нещодавно розвиток системи безоплатної правової допомоги запропоновано включити до Плану дій Ради Європи для України на 2018-2020 рр.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                YouTube YouTube                 Google Google+            тTwitter