назад

У Львівській спілці письменників говорили про авторське право і суміжні права

RC Chervonograd3З нагоди Всесвітнього дня книг і авторського права у Львівській організації Національної спілки письменників України відбулась правопросвітницька бесіда за участі фахівців системи безоплатної правової допомоги Львівщини з авторами та видавцями 23 квітня.

Обговорили актуальні питання для авторів:

✔Що таке презумпція авторства?
✔Як захистити право на ідею?
✔Що являє собою виключне право на використання твору і особисте немайнове право автора?

Уляна Мацько, представниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області, коротко презентувала діяльність системи БПД на Львівщині та правопросвітницькі тематичні тижні, що проводяться Центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Вона розповіла присутнім факти з творчого життя засновника “магічного реалізму” і видатного літературного майстра сучасності Габрієля Гарсіа Маркеса. Так, незадовго до офіційного виходу його останнього твору, пірати викрали рукопис та запустили у продаж. Тоді Маркес переписав фінал книги, офіційний мільйонний наклад було розпродано за рекордно короткий термін.

RC Chervonograd4

Андрій Дікальчук, фахівець Червоноградського місцевого центру з надання БВПД, нагадав письменникам, як зареєструвати авторське право, навів цікаві приклади з міжнародної судової і, навіть, регіональної практики (видавництво “Кальварія”).

RC Chervonograd1

Однак, незважаючи на це порівняно молоде право, пов’язане з цілою низкою законів України, фахівці Центрів тему розкрили, результатом якої виникла активна дискусія.

RC Chervonograd5

Дякуємо ЛО Національної спілки письменників України, партнерам та гостям за участь.

Організатор заходу: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел./факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).