назад

У Львівському національному університеті ім. І.Франка обговорювали проблемні питання ювенальної юстиції

RC seminar yurfak320 жовтня 2017 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся семінар на тему „Сучасний стан та перспективи розвитку ювенальної юстиції в Україні”, організований юридичним факультетом, Радою адвокатів Львівської області та Асоціацією адвокатів України.

У семінарі взяли участь заступник декана юридичного факультету Олександр Марін, завідувач кафедри кримінального процесу і криміналістики, доктор юридичних наук Василь Нор, учасник робочої групи Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх при КМУ, доцент кафедри кримінального процесу і криміналістики Уляна Ковна, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Віра Іськович, заступник голови Ради адвокатів Львівської області Анатолій Копняк, начальник Сектору ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП у Львівській області Віктор Новачук, прокурор відділу ювенальної юстиції прокуратури Львівської області Віктор Зубрицький, суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Львівської області Василь Михалюк, завідувач Центру ювенальної пробації м. Львова західного міжрегіонального управління виконання покарань та апробації Міністерства юстиції України Христина Бавшина, представник Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Пона.

Уляна Ковна презентувала учасникам концепцію та елементи системи ювенальної юстиції, окресливши такі основні моделі, як «Шкільний офіцер поліції», «Досудова доповідь щодо неповнолітніх» та «Спеціальні процедури судового провадження для неповнолітніх».

RC seminar yurfak

У свою чергу Василь Нор ознайомив присутніх з ключовими міжнародними документами у цій сфері, зазначивши, що „Україна врахувала норми міжнародного права, приєднавшись до Конвенції з прав дитини у 1991 році”. Він також назвав цифру кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми – це 50 тис за останні 5 років. „Очевидно, цей показник є більшим, і це не може не турбувати”, – підкреслив Василь Нор.

Крім цього, завідувач кафедри кримінального процесу і криміналістики відзначив однією з основних вимог досудового етапу кримінальних справ, вчинених чи пов’язаних з неповнолітніми – спеціалізація слідчого, його професійна підготовка, стаж тощо.

RC seminar yurfak2

„Оголошення підозри неповнолітньому повинно бути здійснене за участі адвоката”- зазначила Віра Іськович. Заступник директора Регіонального центру розповіла учасникам семінару про цілі та завдання системи безоплатної правової допомоги, про те, як Центром надається правова допомога у кримінальних провадженнях, значення правопросвітництва для профілактики злочинів, пов’язаних з малолітніми та неповнолітніми, а також розповіла про проект „Я маю право”.

Комплексно підійшов до висвітлення проблем ювенальної юстиції Віктор Зубрицький, який навів статистику кримінальних правопорушень неповнолітніх – це 171 кримінальне правопорушення за 9 місяців цього року.

“Йде тенденція до вчинення підлітками корисливих злочинів, адже 75% таких правопорушень є корисливими. Батьки не пояснюють дітям, що можна, а що – ні”, – підкреслив Віктор Зубрицький. Також він відзначив недосконалість кримінального законодавства, де, зокрема, міститься норма про малозначність крадіжки. За словами Віктора Зубрицького, працівник прокуратури постає перед моральною дилемою: дитина, викравши річ, наприклад куртку, на суму що перевищує 160 гривень, пояснює свій вчинок матеріальною нуждою, оскільки батьки нею не займаються.

Про свою ділянку роботи з неповнолітніми розповіла Ірина Пона. Вона зазначила, що на обліку в Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває 3975 сімей. „Суб’єкти соціальної роботи невчасно інформують Центр про наявність неблагополучних сімей, зокрема, в селах недостатньо інформують” – наголосила вона.

Христина Бавшина поділилась напрацюваннями роботи з підлітками, представивши презентацію діяльності Центру, що діє з квітня минулого року у Львові як пілотний проект у сфері ювенальної пробації за підтримки уряду Канади.

Наприкінці семінару учасники обговорили проблемні аспекти ювенальної юстиції, а також вирішили внести свої пропозиції щодо внесення змін у чинне законодавство.

Нагадаємо, за інформацією з питань одержання правової допомоги звертайтесь у Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).