назад
18.04.16

У Львові та Івано-Франківську відбулося професійне обговорення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»

13000377 953084131477991 1384267570672228962 n14 квітня у Львові та 15 квітня у Івано-Франківську Асоціація правників України (АПУ) спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» організувала два чергові професійні обговорення проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», розробленого у межах Ради з питань судової реформи. Участь в обидвох заходах взяв директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

На відкритті заходу у Львові Андрій Костін, адвокат, заступник Голови Ради адвокатів Одеської області, нагадав про мету таких заходів та важливості обговорення у їх рамках: збір пропозицій та зауважень, які мають бути враховані при розробці фінального варіанту документу.

У свою чергу, Сергій Матвіїв, член Ради адвокатів Львівської області, Голова Відділення АПУ в Львівській області, керуючий партнер АО «Матвіїв і партнери» закликав колег бути активними та долучатися до процесу, адже думка професійної спільноти має бути вирішальною при розробці профільних документів.

Презентуючи основні положення проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», Денис Бугай, Президент АПУ, член робочої групи з реформування адвокатури при Раді з питань судової реформи при Президентові України, відзначив позитивні зміни, які пропонуються проектом, а також положення, які потребують доопрацювання.

lviv2

Учасники круглого столу мали нагоду висловити свою думку з приводу ключових розділів проекту, зокрема, професійних прав та гарантій адвокатів, вступу та доступу до професії адвоката, виключного права на представництво в судах, підходи до організації адвокатського самоврядування, а також очікувані зміни у дисциплінарній відповідальності адвокатів.

Європейський досвід правового регулювання адвокатури та організації адвокатського самоврядування представили експерти Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції Україні» Ритіс Йокубаускас та Оксана Цимбрівська. «Дуже важливо приділити увагу всім елементам запропонованої концепції виключного права на представництво в судах, а особливо так званій моделі «адвоката – державного службовця». Остання не базується на жодному європейському досвіді, тому варто замислитися чи варто Україні експериментувати з даного питання», – переконана Оксана Цимбрівська.

У свою чергу, Ритіс Йокубаускас зазначив: «Необхідно піти далі у розвитку положень закону, що регулюють статус помічника адвоката. Зокрема, європейська практика передбачає можливість притягнення помічника адвоката до дисциплінарної відповідальності. Такий підхід варто і запровадити і в Україні, зрозуміло, передбачивши окрему систему дисциплінарних санкцій, які могли б застосовуватись до помічників».

«Якщо ми кажемо що треба мати магістерську освіту, то це треба для того, щоб стажуватись та стати адвокатом, але, для того, щоб бути помічником адвоката, отримати якийсь досвід, звички, усе, що потрібно для того, щоб в подальшому розвивати свою юридичну діяльність, думаю, бакалавра достатньо», – висловився адвокат Ігор Фомін, керуючий партнер Fomin&Partners з приводу кваліфікації помічника адвоката.

11244571 1175599535813325 8388147263526219969 n

«На попередніх заходах питання дисциплінарної відповідальності більше турбували членів дисциплінарних органів. Однак, іншим адвокатам необхідно не менш прискіпливо аналізувати пропозиції змін й до цього розділу закону», – зазначив Микита Нуралін, член Ради Відділення АПУ у м. Києві, адвокат VB PARTNERS.

«Думаю, що в результаті реформи адвокатури, яка відбулася, ми отримали не стільки посилення гарантій діяльності адвоката та підвищення його статусу, а скоріше «міністерство адвокатури». Наше завдання зараз мало би бути, на мою скромну думку: робота у напрямку посилення гарантій і статусу адвоката з одночасною дебюрократизацією нашої самоврядної організації», – висловив свою думку Андрій Гринчук, адвокат, керуючий партнер АО «Юридична фірма «Гринчук та партнери».

До обговорення також долучилися Володимир Кравчук, член Правління АПУ, суддя ЛОАС, Максим Шевердін, член Правління АПУ, Голова Відділення АПУ в Харківській області, партнер ЮФ «Кібенко, Оніка і партнери»; Зоя Ярош, Віце-Президент Асоціації адвокатів України, керуючий партнер АК «Маршаллєр і партнери»; Валерія Коломієць, керівник Львівського обласного відокремленого підрозділу ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу»; Андрій Вишневський, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України; Барбара Калюжна, директор Першого львівського імсцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Удовиченко, адвокат, член ВКДКА від Рівненської області та інші.

13001070 953154371470967 3339871397077773549 n

Круглий стіл в Івано-Франківську 15 квітня зібрав учасників та експертів з різних міст країни – Рівного, Харкова, Одеси, Києва. Це, на переконання Президента АПУ Дениса Бугая, забезпечить широкий обмін думками між представниками різних регіонів країни та допоможе сформулювати консолідовану позицію.

Модератором дискусії виступила Оксана Кобрин, яка звернула увагу на те, що реформа адвокатури має розглядатися як складовий елемент реформи всієї системи юстиції.

На відкритті круглого столу Володимир Костюк, адвокат, голова Відділення АПУ в Івано-Франківській області, директор ТОВ «Лекс Консалтинг», звернувся до колег із закликом долучатись до обговорення та висловлювати свої позиції.

21192

У свою чергу, Андрій Романчук, адвокат, керуючий партнер ЮК «Моріс Груп», зауважив, що Рада з питань судової реформи налаштована на сприйняття консолідованої позиції адвокатської спільноти та наголосив на тому, що запропонований проект направлений на підсилення прав та гарантій адвокатської діяльності.  

З таким висновком погодилася й Світлана Петрова, в.о. Голови Ради адвокатів Івано-Франківської області. Вона звернула увагу на те, що для адвокатів підсилення професійних прав та гарантій є ключовою метою і, на її погляд, те, що розробники проекту це так само усвідомлюють, дає сподівання на якісне їх відображення у новому законі.

«Коли ми говоримо про посилення прав та гарантії адвокатів – ми маємо на увазі посилення прав клієнта», – зазначив Ритіс Йокубаускас, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні». Він поділився з колегами європейським досвідом законодавчого врегулювання найважливіших питань адвокатської діяльності.

21230

«Суд теж має бути зацікавлений у наданні адвокатам широких можливостей отримувати необхідну інформацію, в тому числі з обмеженим доступом. Це допоможе у прийнятті рішення по справі. Водночас, покарання за розголошення адвокатом такої інформації має бути суровим», – переконаний Андрій Костін, заступник голови Ради адвокатів Одеської області.

Поряд з обговоренням статусу адвоката та доступу до професії, учасники круглого столу дискутували й з приводу організації адвокатського самоврядування. Андрій Вишневський, директор Координаційного центру з надання правової допомоги, наголосив на необхідності децентралізації адвокатського самоврядування. «У законопроекті передбачені повноваження конференції ради адвокатів регіону переглядати рішення ради адвокатів відповідного регіону. Це – важлива позитивна зміна, однак, з двома уточненнями. По-перше, не «переглядати», а «скасовувати». По-друге, аналогічне повноваження варто надати і з’їзду адвокатів України стосовно рішень Ради адвокатів України. Крім того, дієвим засобом децентралізації і посилення впливу регіонів могло б стати формування складу РАУ з числа голів рад адвокатів регіонів», – зазначив він.

UBA 7455

Участь у дискусії взяли також Оксана Цимбрівська, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Максим Шевердін, член Правління АПУ, голова Відділення АПУ в Харківській області, адвокат, партнер ЮФ «Кібенко, Оніка і партнери», Сергій Удовиченко, адвокат, Член Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України від Рівненської області; Зоя Ярош, віце-президент Асоціації адвокатів України, представники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, та інші.

Нагадаємо, що серія професійних обговорень регіонами країни, організованих  Асоціацією правників України, має на меті збір та обговорення змін до проекту ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та проходить за підтримки Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

21193


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+  тTwitter