назад

У Львові вдруге відбувся семінар «Перспективи розвитку в Україні відновних підходів у кримінальному провадженні»

Під час заходу судді місцевих загальних судів не лише дізнались про «Програму відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та про медіацію, а й аналізували національне та міжнародне законодавство в цих сферах.

Розпочався семінар з вітальних слів директора Львівського регіонального відділення Національної школи суддів Оксани Польної,  радника Консультативної місії Європейського Союзу з питань верховенства права Маркуса Ролофсата заступниці директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Віри Іськович. Тренерами учасників були начальник Управління впровадження альтернативних способів вирішення спорів Координаційного центру з надання правової допомоги Ірина Бондаренко та юрист, медіатор й кандидат юридичних наук Ірина Федорич.

 

«Безоплатна правова допомога з 2019 року зробила перший крок в реалізації відновних підходів до правосуддя. З того часу ми маємо певний досвід у таких справах й постійно вдосконалюємось в цьому напрямку», – наголосила Віра Іськович .

Опісля вітання й знайомства присутні оглянули національне й міжнародне законодавство у сфері відновного правосуддя та медіації. Згодом, судді мали змогу працювати в групах, в яких аналізували кейси, які передавались посередникам з числа адвокатів, у межах реалізації у Львівській області пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», а також аналізували звернення, які передавались медіаторам у межах проекту «Впровадження відновного правосуддя в Україні».

«Важливо, що в  контексті надання правової допомоги, під час вирішення тих чи інших проблем, людина може врегулювати свій конфлікт і без звернення до суду самостійно. У даному випадку медіація є тією рушійною силою, яка може значно полегшити роботу суддів», – підсумувала Ірина Бондаренко.

Додатково. Організаторами заходу є Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області спільно з Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України, за підтримки Львівського регіонального представництва КМЄС в Україні.