назад

У Львові відбулися навчання у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб

1. RC seminar420 червня відбувся тренінг «Цивільні та адміністративні процесуальні кодекси України: судова практика. Встановлення фактів народження та смерті в судовій практиці. Стратегії у судових справах щодо пенсій ВПО», організований Благодійним фондом «Право на захист» у співпраці з Регіональним центром з надання БВПД у Львівській області.

Семінар мав на меті аналіз та обговорення застосування змін до законодавства стосовно реєстрації народження та смерті; порядку дій у випадку припинення виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та судовий захист осіб, які мають право на отримання спеціальних пенсій.

Відкрив навчальний семінар директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин, відзначивши цінність таких навчальних заходів для системи безоплатної правової допомоги в цілому та практичного застосування, зокрема. 

Тренерами семінару виступили юристи БФ «Право на захист»: Ганна Букрєєва та Сергій Щеголь.

2. RC seminar2Під час семінару тренери розповіли про судову практику встановлення фактів народження та смерті осіб, що перебувають/перебували на тимчасово окупованій території України.

Так, Сергій Щеголь розповів про успішну практику захисту прав ВПО у Запорізькій області.

Окрему увагу було приділено питанню захисту соціально-економічних прав внутрішньо переміщених осіб, зокрема, нарахування пенсійних виплат.

Ганна Букрєєва представила основні аргументи позитивних рішень судів у разі припинення виплат пенсій внутрішньо переміщеним особам, в аспекті міжнародних та національних норм законодавства: Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод; рішень Європейського суду з прав людини; Конституції України та законодавства у сфері пенсійного забезпечення.

Варто зазначити, що представникам Регіонального центру вручили видання «100 доль», де вміщені успішні історії захисту прав внутрішньо переміщених осіб адвокатами БФ «Право на захист».

Наприкінці заходу учасники дискутували щодо новел Цивільного та Адміністративного процесуальних кодексів України та обмінювались практичним досвідом роботи у зазначеній сфері, а також отримали сертифікати від БФ «Право на захист».

У тренінгу взяли участь представники Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД Львівщини, а також адвокати, що співпрацюють з Центрами.

Вищезазначений тренінг відбувся за підтримки Агенства ООН у справах біженців (UNHCR).

Нагадаємо, 8 червня 2018 року відбулось підписання Меморандуму про співпрацю між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області та благодійною організацією «Благодійний фонд «Право на захист». Співпраця започаткована з метою посилення забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали внаслідок конфлікту або окупації, на безоплатну правову допомогу.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській  області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).