назад

У Львові відбувся тренінг на тему екологічних прав громадян

IMG 3454Сьогодні, 8 вересня 2017 року, в рамках проекту «Посилення правової спроможності громад для захисту екологічних прав громадян» відбувся тренінг «Захист екологічних прав громадян. Огляд практики». Захід організовний за ініціативи міжнародної правозахисної організації «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) спільно з Координаційним центром з надання правової допомоги.

У тренінгу взяли участь представники Координаційного центру з надання правової допомоги, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області, місцевих центрів з надання БВПД з різних регіонів України, а також юрисконсульти, експерти та волонтери ЕПЛ.

Ольга Мелень-Забрамна, керівник юридичного відділу ЄПЛ, відкрила тренінг, презентувавши ролик про організацію «Екологія-Право-Людина» та ознайомила присутніх з основними напрямками її діяльності, до яких належить: вдосконалення українського законодавства у сфері охорони довкілля; захист екологічних прав населення; забезпечення юридичної підтримки громадянам, чиї екологічні права були порушені; активна просвітницька діяльність серед населення; організація міжнародних конференцій та семінарів, метою яких є глобальне покращення стану довкілля; захист природи від бездумного та безвідповідального втручання промислового сектору.

Ольга Мелень-Забрамна поінформувала учасників тренінгу з основними міжнародними документами, що встановлюють стандарти екологічних прав громадян, зокрема: Статутом ООН 1945 року; Міжнародним пактом про економічні, соціальні та культурні права1966 року; Конвенцією ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок 1979 року; Конвенцією ООН про права дитини 1989 року; Європейською конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та Європейською соціальною хартією 1961 року.

IMG 3457

Під час тренінгу кожен з учасників розповів, що очікує від цього заходу, і з які проблемні питання у сфері екологічного права траплялись у його роботі. Так, більшість учасників, що є представниками місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відмітили, що до їхніх центрів клієнти не звертались з екологічними питаннями.

За словами Олександра Баранова, заступника директора Координаційного центру з надання правової допомоги, цей тренінг є важливим, оскільки більшість людей є необізнаними у сфері екологічного права. Громадяни, що звертаються у Центри з надання БВПД є, в основному, малозабезпеченими, тому їх, передусім, цікавлять питання соціального захисту.

У свою чергу, Марія Николаїшин, директор Стрийського місцевого центру з надання БВПД, звернула увагу на найнагальніші екологічні проблеми регіону, на який поширюється діяльність Центру – це вирубка лісів та забруднення річок.

IMG 3459

Орест Шот, начальник відділу орагінзаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області, відзначив, що такий тренінг є надзвичайно корисним для вдосконалення організаційної роботи щодо проведення правопросвітницьких заходів фахівцями Центрів.

Упродовж тренінгу юристи ЕПЛ представили найкращі практики надання правової допомоги, адже ціллю заходу є посилення потенціалу центрів з надання безоплатної правової допомоги для роботи у сфері захисту екологічних прав громадян та досягнення безпечного стану довкілля в Україні. Модерували тематичні блоки Софія Шутяк (провідний юрисконсульт ЕПЛ), Людмила Байбула (експертка ЕПЛ) та Олена Кравченко.

Єлизавета Алексєєва, керівник інформаційно-аналітичного відділу ЄПЛ, презентувала учасникам тренінгу огляд міжнародно-правових інструментів у сфері захисту довкілля та розповіла про судову практику у цій галузі.

IMG 3460

«Наша організація створила реєстр судових рішень з питань, що стосуються довкілля. Це 150 справ, які є дуже показовими на нашу думку», – зазначила Єлизавета Алексєєва. Також вона наголосила, що Європейський суд з прав людини є достатньо винахідливим, оскільки старий текст Конвенції з прав людини, зокрема право на життя трактує у контексті захисту довкілля.

У другій частині тренінгу учасники розглядали перспективні екологічні справи, з якими їх ознайомили експерти ЕПЛ – Софія Шутяк, Назар Шпарик та Любомира Тимощук.

Нагадуємо, з питань отримання безоплатної правової допомоги звертайтесь у Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел./факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).