назад

У Львові вирішували, як посилювати захист прав людей поважного віку

RC ludy pohyl viku4Привернення уваги суспільства до проблем, з якими стикаються люди поважного віку під час звернення до суду – такою була мета круглого столу «Захист прав людей поважного віку: успішні історії», що відбувся у Львівському правовому клубі PRAVOKATOR сьогодні, 10 квітня.

Під час заходу представники громадської організації «Суспільство і право» презентували посібник для людей поважного віку «Як захистити свої права» та їхні «історії успіху» захисту своїх прав у судах.

Так, Оксана Коваль, керівник проекту “Підвищення рівня правової обізнаності людей поважного віку щодо механізмів захисту своїх прав”, закцентувала увагу на важливості підвищення поінформованості осіб поважного віку щодо реалізації свої прав та вирішення питань на досудовому етапі, щоб в подальшому уникнути звернення до суду.

Марія Николаїшин, директор Стрийського місцевого центру з надання БВПД, розповіла про таку ініціативу Центру як правознавчий факультет для осіб літнього віку, створений на базі територіального центру соціального обслуговування, де фахівці Стрийського місцевого центру та бюро правової допомоги читають правові лекції та проводять правові читання. «Такий факультет вже функціонує не лише в Дрогобичі, а й в Трускавці та Сколе», – наголосила Марія Николаїшин.

RC ludy viku2

Уляна Мацько, представниця Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області, розповіла про структуру системи безоплатної правової допомоги Львівщини та наголосила на важливості правової обізнаності щодо повноважень структур державної влади та місцевого самоврядування людьми поважного віку. Вона відмітила проект «Захистимо ваші права спільними зусиллями», розроблений за сприяння КМ Європейського Союзу, де вміщені основні функції, які здійснюють органи поліції, прокуратури, центрів правової допомоги та представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини.

RC ludy pohyl viku2

Про успішну практику захисту прав громадянки похилого віку розповів Петро Габрівський, фахівець Дрогобицького бюро правової допомоги, який відстояв у суді неправомірне нарахування банком штрафних санкцій.

Про особливості роботи Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Львівщини під час надання правової допомоги людям поважного віку розповіли фахівець Червоноградського місцевого центру Андрій Дікальчук та фахівець Жовківського бюро правової допомоги Мирослава Нікітіна-Базилевич.

Учасники круглого столу активно обговорили поширені «стереотипи» щодо доступу до судової системи, наголосили на важливості роботи з людьми поважного віку.

У свою чергу представник БФ «Право на захист» Остап Тимчій відзначив бар’єри для доступу до правосуддя внутрішньо переміщених осіб поважного віку у справах щодо відновлення нарахувань пенсійних виплат в частині клопотань про звільнення їх від сплати судового збору.

RC ludy viku

Про міжнародну практику правового захисту людей поважного віку розповіла представниця ГО «Суспільство і право» Мар’яна Багній. Зокрема, вона відзначила, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожна 10-та особа досягла 60-ти років. України сьогодні займає 11-те місце за рейтингом старіння.

Про важливість залучення людей поважного віку до громадських ініціатив та дорадчих органів говорила Оксана Рубай, представниця виконавчого комітету Львівської міської ради.

За результатами обговорення ГО «Суспільство і право» підготує пропозиції щодо способів підвищення рівня правової обізнаності та вдосконалення механізмів захисту прав людей поважного віку.

У круглому столі взяли участь представники Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Львівщини, юстиції, судів, органів місцевої влади, бібліотек та громадських організацій.

Захід організовано громадською організацією «Суспільство і право» в рамках грантового проекту “Підвищення рівня правової обізнаності людей поважного віку щодо механізмів захисту своїх прав”, який здійснюється Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).