назад
09.06.16

У м. Ніжин обговорили співпрацю місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, громадських організацій з органами місцевого самоврядування та виконавчої влади

080606 18 червня 2016 року в м. Ніжин відбулося засідання за круглим столом на тему: «Співпраця органів місцевого самоврядування, виконавчої влади з місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадськими організаціями для забезпечення організації надання БППД в громадах».
На засіданні були присутні директор Регіонального центру з надання БВПД в Чернігівській області Ірина Протченко, директор Ніжинського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бригинець, юрист громадської організації «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» Ірина Бірюк, представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, громадських організацій, представники ЗМІ.

080606 2Засідання, на правах приймаючої сторони, розпочалось з вітального слова голови Ніжинської районної ради Олега Бузуна, який теплими словами відгукнувся про Ніжинський місцевий центр з надання БВПД.
«Дуже важливо проводити спільні заходи з представниками райради, райдержадміністрації, місцевого центру з надання БВПД, громадськими і волонтерськими організаціями задля вирішення питання та захисту прав мешканців у громадах», – зазначив голова районної ради.
До вітального слова приєдналася директор Регіонального центру з надання БВПД Ірина Протченко. Вона розповіла присутнім про реформування органів юстиції та повідомила про створення бюро надання БППД, які розпочнуть свою роботу вже 1 вересня 2016 року.
«На сьогодні за статистикою 30% від звернень в центри БВПД – це вторинна правова допомога, а 70% – це необхідність у первинній правовій допомозі», – зазначила вона.
Директор Ніжинського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бригинець розповів про специфіку роботи, допомогу, яку працівники центру та адвокати надають громадянам що підпадають під дію Закону України «Про надання безоплатну правову допомогу» .
«Необхідно прийняття Програм з надання правової допомоги, оскільки це дасть більше можливості виїздів в невеликі віддалені населені пункти і можливо охопити більше мешканців, а особливо тих, хто самостійно невзмозі добратися до Центру», – зазначив директор Ніжинського місцевого центру.
080606 3Юрист «Чернігівського громадського комітету захисту прав людини» Ірина Бірюк зазначила, що громадська організація проводить активну роботу в усіх напрямах надання правової допомоги та захисту прав людини і надає допомогу всім громадянам, які звертаються до них.
«Ситуація з дотриманням прав людини є досить складною в державі, постійно відбувається реформування, тому для надання безоплатної правової допомоги в громадах потрібне об’єднання зусиль як місцевих центрів з надання БВПД, так і органів місцевого самоврядування, громадських та волонтерських організацій. Оскільки не всі категорії громадян можуть отримати допомогу в центрі, адже Закон не дає можливості отримання БВПД всім громадянам, а лише визначеним категоріям. Тому прийняття Програм на рівні районної ради надасть можливість забезпечити правовою допомогою та інформацією населення громад», – підкреслила Ірина Бірюк.
080606 4Під час спілкування за круглим столом порушувались питання отримання безкоштовної кваліфікованої юридичної допомоги громадянами, обговорювались проблеми правової обізнаності громадськості, а саме громадян південних районів Чернігівської області та присутні намагались віднайти шляхи їх вирішення.
Один з таких шляхів – це створення системи надання безоплатної правової допомоги у громадах. Цікавим і потрібним виявилося питання, доцільності та можливості прийняття Програм безоплатної правової допомоги для населення районів.
Даний захід став поштовхом на шляху допомоги громадянам здобути правову обізнаність та змогу юридично захистити себе.
Засідання відбулося за ініціативи Чернігівського громадського комітету захисту прав людини у співпраці з Ніжинським місцевим центром з надання БВПД в рамках реалізації проекту «Інтеграція первинної і вторинної безоплатної правової допомоги на рівні територіальних громад Чернігівської області» який виконується в рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади, та Міжнародного фонду «Відродження».