назад
04.12.17

У м. Шостка відбувся семінар « Протидія сексуальному насильства в умовах конфлікту»

ShM 171204 114  грудня  на базі Шосткинської міської бібліотеки ім. Толстого з ініціативи Радника з питань внутрішньо переміщених осіб  в Сумській області Оксани Іванцової та з метою запобігання сексуальному насильству в умовах збройних конфліктів відбувся захід на тему « Протидія сексуальному насильства в умовах конфлікту»

Участь у заходу прийняла  інтегратори Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Зацаринна, представники громадської організації « Організація переселенців « Потрібні люди», працівники  управління праці  соціального захисту  населення Шосткинської міської ради, Шосткинського міського територіального центру соціального обслуговування, обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей, Шосткинського відділу поліції,  практикуючі  психологи міста.

Розпочавши семінар радник з питань ВПО Оксана Іванцова  ознайомила присутніх з основними положеннями Концепції прав людини, Римського статуту, надала тлумачення понять як «сексуальне насильство», сексуальне насильство в умовах конфлікту, як міжнародний злочин.

ShM 171204 12

«Військовий конфлікт в Україні зумовив відповідні прояви насильства. В умовах військового конфлікту воно набуває форми знущань, тортур, грубого фізичного та сексуального насильства. Незважаючи на чисельні повідомлення про випадки сексуального насильства, достовірних статистичних даних, на жаль, ми не маємо», – зазначила Оксана Іванцова.

Інтегратор місцевого центру Юлія Зацаринна  надала інформацію учасникам заходу про кількість ВПО та з якими питаннями звертаються за консультацією до центру, діяльність мобільних пунктів, основні правопросвітницькі заходи, які проводяться для цієї категорії.

«На базі громадської організації « Організація переселенців « Потрібні люди»  діє вже другий рік мобільний пункт консультування, де фахівці центру надають безоплатні правові консультації переселенцям, допомагають в правову полі вирішити їхні проблеми в правовому полі. Основним напрямком діяльності нашого центру є правовий захист прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб», – ознайомила присутніх Юлія Зацаринна.

Також під час заходу присутні обговорювали стереотипи щодо сексуального насильства, особливості гендерно-обумовленого та сексуального насильства в умовах конфлікту в Україні та міжгалузеві заходи попередження та реагування на випадки.

ShM 171204 13

ShM 171204 14

Насамкінець Оксана Іванцова презентувала для учасників тренінгу матеріали Міжнародного протоколу із документування та розслідування сексуального насильства в умовах конфлікту.

«Маю надію, що в майбутньому Протокол буде виступати практичним інструментом подолання деяких із проблем, з якими стикаються ті, хто документує та розслідує випадки сексуального насильства як злочину відповідно до міжнародного права», – підкреслила Радник.

 

Довідково:

Шосткинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4 Тел. (05449) 7-30-94, 7-28-05.