назад

У м. Южне представники комунального підприємства «Южненська паляниця» дізналися про захист права на оплату праці

yuzhne oplata praci 122 лютого 2018 року в.о. начальника Южненського бюро правової допомоги Ганна Яківчук спільно з головним спеціалістом Южненського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Ольгою Мартинюк провели інформаційний захід у комунальному підприємстві «Южненська паляниця» на тему: «Права працівника на оплату праці та їх захист».

Учасники семінару: директор КП «Южненська паляниця», головний бухгалтер, начальник зміни, пекарі та касири.

Представник Южненського бюро ознайомила присутніх з положенням Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», відповідно до якого:

  • мінімальна заробітна плата з 1 січня 2018 року становить 3 723 гривні, у погодинному розмірі — 22,41 гривні;
  • посадовий оклад (тарифна ставка) має бути не нижчою 1 762 грн;
  • прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2018 року – 1 700 гривень, з 1 липня – 1 777 гривень, з 1 грудня – 1 853 гривні.

Також Ганна Яківчук зазначила, що відповідно до статті 115 Кодексу законів про працю України, статті 24 Закону України «Про оплату праці», заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця:

  • не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата;
  • у разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні;
  • заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

У випадку затримки виплати заробітної плати роботодавець, відповідно до положень статті 34 Закону України «Про оплату праці», зобов’язаний компенсувати працівникам  втрату частини заробітної плати у зв’язку із порушенням строків її виплати шляхом множення суми невиплаченої у строк заробітної плати на індекс зростання цін на споживчі товари і тарифи на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством. 

  

«У разі відмови власника або уповноваженого ним органу від виплати компенсації, пов’язаної із затримкою заробітної плати, яку бажано отримати в письмовому вигляді , працівник має право звертатися до суду», – зазначила Ганна Яківчук.

В ході заходу представник бюро говорила про систему безоплатної правової допомоги, порядок надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, повноваження та завдання центрів та бюро правової допомоги.

Фахівчиня відділу державної реєстрації актів цивільного стану Ольга Мартинюк розповіла учасникам заходу про проекти, запроваджені Міністерством юстиції України.

yuzhne oplata praci 1

yuzhne oplata praci 2

yuzhne oplata praci 3

yuzhne oplata praci 4

За правовими роз’ясненнями та консультаціями можна звертатися до Южненського бюро правової допомоги за адресою: м. Южне, вул. Т. Шевченка, 7, тел. (04842) 24-020; 22-576.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.