назад

У Маріуполі відбулось засідання робочої групи щодо реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»

11111111Під головуванням Міністра юстиції Павла Петренка та Генерального прокурора Юрія Луценка було підписано наказ про запуск пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», який діятиме у 6 регіонах: Донецькій, Львівській, Луганській, Миколаївській, Одеській та Харківській областях.

 У засіданні робочої групи взяли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко, заступник директора – Оксана Савицька, начальник відділу ювенальної юстиції Прокуратури Донецької області – Тетяна Чекайлова, начальник Сектору ювенальної пробації – Анжела Сенатосенко, практикуючі психологи – Надія Гірман та Марія Яковлева, директор   Маріупольського міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї і молоді – Надія Астаніна та директор центрального районного центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді – Рита Мадаліц

         Головною метою відновного правосуддя є не покарання, а відновлення – зцілення потерпілої особи, примирення і усунення шкоди нанесеної потерпілій особі. А ось головна мета самого пілотного проекту – дати шанс дитині уникнути судимості і не йти далі по життю із тавром судимості. Даний проект запроваджується для дітей, які вперше вчинили злочин невеликої або середньої тяжкості.22222222222                                                               

         Програма примирення потерпілої особи та неповнолітнього правопорушника включає декілька етапів, кожен з яких має свої завдання:

  • передача справ на медіацію, що включає: направлення справи на процедуру примирення; реєстрацію справи; призначення медіатора.
  • пре-медіація, що включає: контакт з потерпілим; зустріч з потерпілим; контакт з правопорушником; зустріч з правопорушником; узгодження спільної зустрічі.
  • медіація, що включає: підготовку до зустрічі; вступне слово медіатора; розповідь учасниками свого бачення ситуації; обговорення завданої шкоди та шляхів її виправлення; укладання угоди.
  • звітність, моніторинг та закриття справи, що включає звітність перед організацією/перед інстанціями, які направили справу на медіацію; моніторинг виконання угоди; закриття справи після підтвердження виконання угоди.

         3333333Тобто,  тим хто необдумано вперше здійснив злочин прокурор зможе запропонувати пройти процедуру відновлення – примиритися з потерпілим за участі адвоката-медіатора системи безоплатної правової допомоги, який виступатиме у ролі посередника.    Процедура передбачає визнання своєї провини, відшкодування збитків потерпілому і зобов’язання обвинуваченого пройти певну процедуру відновлення, а саме – протягом певного часу відвідувати заняття з психологом, тренінги або спеціальні програми які запроваджує сектор ювенальної пробації.                                                                                 

  Наприкінці робочої зустрічі кожен з учасників висловив готовність до повної підтримки даного проекту та зауважив, що з нетерпінням чекає на старт пілотного проекту і сподівається, що ця ініціатива буде запроваджена по всій України й стане початком для відновленого правосуддя у нашій країні.