назад
27.09.17

У Мартинівці надавали безоплатну правову допомогу

Gad robzustr 26.09.2017

Задля посилення правових спроможностей територіальних громад головний спеціаліст Гадяцького бюро правової допомоги Володимир Білоха 26 вересня 2017 року відвідав село Мартинівка Гадяцького району та провів робочу зустріч з працівниками цієї сільської ради.

        Під час спілкування  сторони обговорили правові питання, що виникають в процесі роботи працівників сільської ради та за вирішенням яких звертаються жителі села. Після чого окреслили  перспективи подальшої реалізації програми надання безоплатної правової допомоги Мартинівській сільській раді Гадяцького району на 2018 рік.

        Додатково Володимир Білоха надав методичну допомогу з питань доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України, порядку розгляду звернень та надання безоплатної правової допомоги.

        Після цього в приміщенні Мартинівського сільського будинку культури працював дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, відповідно до Програми та графіку.

        Головний спеціаліст бюро надав консультацію громадянам, що звернулись на прийом, роз’яснив особливості отримання допомоги особам які не мають права на пенсію за віком, норми земельного законодавства стосовно реєстрації договорів оренди землі та зазначив особливості спадкування за правом представлення.GAd vuizdpunkt 26.09.2017

        Так відповідно до статті 1266 Цивільного кодексу України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Цього ж дня Володимир Білоха провів правопросвітницьке зайняття для внутрішньо переміщених осіб в КП «Жовтень» – соціальному житлі для вимушених переселенців.

Фахівець розповів, що 13.09.2017 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України №689 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою передбачається підвищення розміру щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг для осіб з інвалідністю І та ІІ груп і дітей з інвалідністю із числа внутрішньо переміщених.

Також підвищується граничний розмір загальної суми грошової допомоги, що виплачується на сім’ю, до складу якої входять особи з інвалідністю, до 3 400 гривень. Тож реалізація норм цієї постанови сприятиме покращенню соціального захисту внутрішньо переміщених осіб.

        Після цього на базі КП «Жовтень» діяв мобільний консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, де Володимир Білоха надав роз’яснення спадкового та сімейного законодавства, а також більш деталізовано роз’яснив норми вищевказаної постанови.

        Так, постановою також регламентовано можливість проведення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам не тільки через мережу установ і пристроїв ПАТ „Ощадбанк”, але й через мережі будь-яких банків (отримання готівкових коштів і проведення безготівкових операцій) тільки на підконтрольній українській владі території. Також спрощується порядок контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, які пройшли фізичну ідентифікацію в Ощадбанку, а також внутрішньо переміщеним особам, які працюють в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, і військовослужбовцям із числа внутрішньо переміщених осіб.

        Під час заходів фахівець зазначив, що бажаючі отримати безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України також можуть, звернувшись до Гадяцького бюро правової допомоги, яке знаходиться  за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 (другий поверх) тел. 05354-3-25-05, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).