назад
31.01.18

У Мені обговорено права дітей на освіту

DSCN014930 січня 2018 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Лариса Омельяненко разом з начальником відділу представництва Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Романом Драгуном провели робочу зустріч з завідувачем Менського дошкільного навчального закладу (ясла-садок) комбінованого типу «Дитяча академія» Менської міської ради Юлією Верік.

Працівники центру поінформували, що Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а саме: розширено категорію дітей як суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. Відтепер, не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, а усі діти мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім того, працівники центру зазначили, що останнім часом у зв’язку з спалахом кору у нашій країні, трапляються непоодинокі випадки, коли керівники навчальних закладів не допускають до занять у дитячих садочках дітей, які не мають щеплення від кору. Але відповідно до ст. 53 Конституції України, передбачено безумовне право кожної дитини на освіту. Згідно із ст. 9 Закону України «Про дошкільну освіту» громадяни України мають рівні права на здобуття дошкільної освіти у дошкільних навчальних закладах, що має забезпечити виконання вимог базового компонента дошкільної освіти, соціальну адаптацію та готовність продовжувати освіту.DSCN0152

Недопущення дитини до навчального закладу з підстав відсутності щеплення, є порушенням конституційних прав дитина на освіту та дискримінацією дитини, пов’язаною зі станом здоров’я. В таких випадках суди поновлюють порушені конституційні права.

Питання щодо відвідування навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішуються індивідуально лікарсько-консультативною комісією (для зарахування до загальноосвітнього навчального закладу з залученням епідеміолога). Керівник навчального закладу зобов’язаний прийняти дитину до закладу за наявності відповідних медичних довідок встановленого зразка, а для дітей у яких відсутні обов’язкові профілактичні щеплення (незалежно від причин), додатково подається висновок лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу державної (комунальної) форми власності, у якому зазначено, що дитина здорова і може відвідувати навчальний заклад.

Лариса Омельяненко поінформувала про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право!» та поширила інформаційні матеріали, розроблені в рамках даного проекту та плакат на тему «Захисти права дітей та їхнє майбутнє».

За правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.