назад
18.04.18

У Мені обговорили порядок звернення до Європейського суду з прав людини

P417639817 квітня 2018 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лариса Омельяненко провела лекцію для осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі та перебувають на обліку у Менському районному секторі з питань пробації.

Мета заходу – підвищення рівня правової обізнаності громадян щодо їх прав на звернення до міжнародних судових установ.

Захід відбувся у приміщенні Менського районного центру зайнятості.
Працівник центру зазначила, що після використання всіх національних засобів правового захисту громадяни відповідно до статті 55 Конституції України мають право звертатися за захистом своїх прав і свобод до міжнародних установ чи до відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна.

Європейський суд з прав людини це міжнародний суд, який може розглядати тільки заяви від осіб, організацій та підприємств, які стверджують, що їхні права, гарантовані Європейською конвенцією з прав людини, були порушені. Права викладені в самій Конвенції, а також у Протоколах до неї. Розгляд справи – безкоштовний.

Суд може прийняти справу до розгляду тільки після того, як були використані всі національні засоби і впродовж шести місяців від дати постановлення остаточного рішення відповідною національною установою. Не розглядаються індивідуальні заяви, якщо вони є анонімними, за своєю суттю заява є ідентичною до заяви, що вже була розглянута Судом чи була подана на розгляд до іншого міжнародного органу розслідування чи врегулювання, і якщо вона не містить нових фактів у справі. Не розглядаються заяви, в яких вбачається несумісність з положеннями Конвенції або протоколів до неї, явно необґрунтована або є зловживанням правом на подання заяви.

Отже, до розгляду приймаються лише скарги, які пов’язані з порушенням тільки тих прав, що гарантовані Конвенцією і протоколами до неї.

Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод зазначений чіткий перелік прав, які можуть бути захищені Європейським Судом. Так, це права на життя; на повагу до гідності; на свободу і особисту недоторканість; на законність обвинувачення і справедливість незалежного і безстороннього суду; підозрюваного, обвинуваченого та підсудного на захист; засудженого на перегляд вироку; на відшкодування шкоди, завданої незаконним засудженням; не бути покараним вдруге за один і той самий злочин; не втручатися у особисте і сімейне життя; на недоторканість житла; на таємницю листування; на свободу мирних зборів тощо.

За таких обставин, громадяни України не мають право звертатися до Європейського Суду із скаргою, наприклад, про порушення права на працю, на відпочинок, на соціальних захист тощо.

Європейським Судом не розглядаються заяви, що стосуються порушення відповідних прав людини не державною, а третіми особами. Наприклад, невиплата підприємством заробітної плати. Громадянин використавши всі національні засоби захисту своїх прав, може звернутися до суду з позовом про невиплату заробітної плати. Судом позов задоволено, але грошову суму з підприємства так і не стягнуто. В такому випадку, громадянин звертається до Європейського Суду щодо невжиття державою заходів по належному виконанню судових рішень.

Офіційними мовами Суду є англійська і французька але, якщо це зручніше для Вас, Ви можете звернутися до Секретаріату офіційною мовою однієї з країн, які ратифікували Конвенцію.

На офіційному сайті Європейського суду з прав людини розміщений формуляр заяви, який необхідно завантажити, заповнити, роздрукувати і надіслати до Суду поштою разом з усіма необхідними документами. Жоден інший формуляр не допускається.

Якщо наданий формуляр був заповнений належним чином, надійде відповідь від Секретаріату, в якому буде зазначено номер досьє, який необхідно зазначати в подальшій кореспонденції. Крім того буде надіслано набір наклейок із штрих-кодом, які необхідно наклеювати на листи, які будуть надсилатися до Європейського Суду.

Більш детальна інформація розміщена на сайті Міністерства юстиції України та офіційному сайті Європейського суду з прав людини.

По завершенню заходу працівник центру поінформувала присутніх про систему безоплатної правової допомоги, проект «Я маю Право!», зазначивши, що виконавцями проекту є система надання безоплатної правової допомоги та територіальні підрозділи юстиції та поширила інформаційні матеріали розроблені в межах проектів «Я маю право!» та «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

За правовою допомогою необхідно звертатись до Менського місцевого центру з надання БВПД з 09-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (04644) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.
м