назад

У Мукачеві відбувся круглий стіл на тему «Інформаційна безпека»

lab 2  14 квітня Рада адвокатів Закарпатської області на чолі з головою Закарпатського відділення Спідки адвокатів України Олексієм Фазекошем, спільно з радою адвокатів Луганської області та спеціалізованою установою «Лабораторія експертної криміналістики» провели круглий стіл на тему: «Інформаційна безпека».

    До участі в заході долучилися судді, працівники правоохоронних установ, адвокати, нотаріуси, фахівці БПД, зокрема, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області Василь Попадинець, представники ОДА, ГТУЮ та ін., які обговорювали нагальні проблеми інформаційної безпеки в сучасному суспільстві.
Член Ради адвокатів України від Луганської обл. Ігор Колесніков звернув увагу присутніх на те, що у сучасному світі цифрових технологій в найближче десятиліття за даними світових дослідників Еріка Шмідта, Джарет Коена, до інтернету підключаться більш ніж 5 мільярдів людей. Це не тільки нові можливості для людей, але й нові небезпеки в тому числі і для них усіх.
    Під час засідання йшлося про те, що однією із гострих проблем є збереження персональних даних громадян, які звертаються до суду. Адже судові інстанції, збирають та зберігають різнопланову інформацію про фізичних осіб, підприємців, діяльність державних установ, в тому числі таку що має гриф таємності.
Чимало питань виникає при призначенні технічних експертиз, пов’язаних з електронними носіями інформації тощо. Це нова термінологія, технології за якими суддям важко своєчасно в них повноцінно орієнтуватися. Але саме неприємне при призначанні експертиз є те, що вони проводяться вже не місяцями, а роками, очікуючи своєї черги, що призводить до накопичення справ.

lab 1
    Небезпечні виклики, з якими реально можна зіткнутися вже в найближчі роки, це спроби підробки шахраями електронного підпису судді та електронних судових рішень інших документів.
   Ігор Колесніков звернув увагу на те, що у сучасному світі цифрових технологій в найближче десятиліття за даними світових дослідників Еріка Шмідта, Джарет Коена, до інтернету підключаться більш ніж 5 мільярдів людей. Це не тільки нові можливості для людей, але й нові небезпеки в тому числі і для них усіх.
   Директор ТОВ «Лабораторія комп’ютерної криміналістики» Сергій Прокопенко поінформував про численні складнощі, з якими вони стикаються під час своєї діяльності, відповів на запитання присутніх. Доповідач зазначив, що усі ці виклики пов’язані з тим, що комп’ютерна, цифрова злочинність постійно розвивається, використовуючи сучасні технології з допомогою яких вже нині можна наносити удари по економіці країн, зупиняти виробництва, призводити до аварій на транспорті. Тому вже не дивують численні повідомлення про зломи реєстрів нотаріусів з подальшим переоформленням нерухомого майна на інших громадян. Нині з легкістю відбувається проникнення через різні хакерські програми в бази даних персональних комп’ютерів приватних осіб, підприємців, державних установ, з яких зловмисники крадуть як інформацію, яка має нині ціну так і кошти.
    Друга проблема, це наявність кваліфікованого персоналу для проведення експертиз. На сьогодні на сто експертів в галузі електронних експертиз припадає тисячі експертиз, на які вже черга на друга половину 2019 року. Сергій Прокопенко навів багато прикладів, коли саме їх установа при проведенні експертиз допомогла людям довести свою невинуватість в скоєнні того чи іншого злочину. Усі докази знаходилися на мобільному телефоні, про які підозрювані навіть і гадки не мали.
   У роботі круглого столу також прийняли участь представники, широких зацікавлених кіл, журналісти, керівники телеканалів, соціологи та політологи тощо. А також пан Дір Ігор Юрійович, надзвичайний і Повноважний Посол, Кандидат юридичних наук, Заслужений юрист, Директор Інституту міжнародного партнерства УЖНУ, Співголова Асамблеї Громадських Рад Закарпаття.
   Підводячи підсумки роботи круглого столу, голова Закарпатського відділення Спілки адвокатів України Олексія Фазекош зазначив, «що знаковим є те, що його спільно проводять ради адвокатів Луганської та Закарпатської областей що однозначно підтверджує тезу про єдність української адвокатури її державницьку позицію і налаштованість на конструктив”.