назад

У Миколаєві обговорили питання захисту прав жінок вразливих категорій

{module 19.04.19Ur}Директор Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша у якості спікерки взяла участь у панельній дискусії «Доступ до правосуддя для вразливих груп жінок: як об’єднати зусилля заради подолання бар’єрів та кращого захисту прав» в рамках заходу ЮрФем OpenSpace Миколаїв, організованого Асоціацією жінок-юристок України “ЮрФем”, за підтримки Українського Жіночого Фонду. 

Наталія Гнатуша розповіла присутнім про роль системи безоплатної правової допомоги у забезпеченні захисту прав вразливих категорій жінок, та жінок, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

2

В заході взяли участь юристки, адвокатки, судді, правозахисниці, нотаріуски та студентки. 

Учасниці обговорили актуальні питання захисту прав жінок, перспективи розвитку жінок у юридичній професії, їх вплив на політику та суспільство в Україні. Особливу роль приділили проблемним питанням у сфері захисту прав вразливих категорій жінок, жінок, постраждалих від домашнього насильства та сексуальних домагань, дискримінації, а також пошуку шляхів їх вирішення та подолання.

3

З 07 січня 2018 року відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особи, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

4

Як зазначила директорка Регіонального центру Наталія Гнатуша – до місцевих центрів та бюро правової допомоги звернулося майже 20 жінок з питань захисту їхніх прав, як постраждалих від домашнього насильства. За результатами надання правової допомоги маємо позитивну практику в регіоні щодо ухвалення судами рішень про видачу обмежувальних приписів стосовно кривдників.

5

В ході заходу учасниці плідно попрацювали в групах, обговорили не тільки проблемні питання у сфері захисту прав постраждалих від домашнього насильства та сексуальних домагань, а й шукали шляхи їх вирішення та подолання.

6

За результатами обговорення учасниці заходу погодилися, що органам поліції, центрам з надання правової допомоги, службам підтримки постраждалих осіб, відповідним органам та установам необхідно об’єднати зусилля для забезпечення комплексного підходу до подолання насильства та сприяння реалізації прав осіб, постраждалих від насильства.

7