назад

У Новотроїцькому районі відбулися заходи, спрямовані на розширення доступу громадян до безоплатної правової допомоги

1534949 1019305434816569 252637116191607542 o

18 березня 2016 року в рамках реалізації заходів проекту “Інтеграція первинної і вторинної правової допомоги на рівні територіальних громад  Новотроїцького району Херсонської області” відбулося урочисте відкриття Новотроїцького центру правової інформації і консультацій (ЦПІК) Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу».

У цей день відбулося декілька заходів з організації та підтримки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, Каховського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Новотроїцької районної ради, Новотроїцької районної державної адміністрації, Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» .

Роботу було розпочато з виступів перед депутатами та головами сільських рад на сесії Новотроїцької районної ради директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Марини Єлисєєвої, виконуючого обов’язки директора Каховського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрія Клецька,керівника Херсонського відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу»Володимира Бондаря. Вони наголосили на важливості функціонування центру правової інформації і консультацій для громадян Новотроїцького району, його ролі у забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги. Підтримку у розвитку системи безоплатної правової допомоги шляхом створення центру правової інформації і консультацій, а також створенні державою в найближчому майбутньому бюро правової допомоги висловив заступник керівника місцевої прокуратури Генічеського району Сергій Калюжний. Він підкреслив важливість цієї програми у забезпеченні доступу до безоплатної правової допомоги малозабезпечених та інших вразливих верств населення.

Після завершення сесії у малій сесійній залі Новотроїцької районної ради було проведено засідання круглого столу «Безоплатна правова допомога – на захисті індивідуальних прав громадян», під час якого більш детально обговорено проект програми безоплатної правової допомоги у Новотроїцькому районі Херсонської області на 2016-2017 роки та реалізацію проекту «Інтеграція первинної і вторинної правової допомоги на рівні територіальних громад  Новотроїцького району».

Також під час спілкування обговорювалися питання щодо сприяння з боку органів місцевого самоврядування у поширені інформації мешканцям усіх населених пунктів Новотроїцького району про роботу ЦПІКа, залученні до співпраці пара-юристів з віддалених територіальних громад, допомоги в організації зустрічей мешканців цих громад з адвокатами та юристами новоствореного ЦПІКу. Також обговорювалися наявні проблеми правового характеру серед жителів сільської місцевості та шляхи їх вирішення. В обговоренні брали участь та надавали  пропозиції: Марина Єлисєєва – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, Юрій Клецько – виконуючий обов’язки директора Каховського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Олена Сушко – начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, Аліна Барабаш – заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги  та роботи з адвокатами,Володимир Бондар – керівник Херсонського відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», Юрій Коцегубов – голова Новотроїцької районної ради, Олександр Кондратенко – перший заступник голови Новотроїцької районної державної адміністрації, Микола Піщанський – заступник голови Новотроїцької районної ради, Анжеліка Балан – заступник голови районної державної адміністрації з соціальних питань та гуманітарної політики, Тетяна Піщанська – керівник апарату районної державної адміністрації,Олена Бабіна – завідувач юридичного сектору, Микола Зайцев, Тетяна Калімбет – адвокати, які працюють в системі безоплатної правової допомоги. Серед запрошених також був присутнім головний редактор Новотроїцької районної газети “Трудова слава” Валерій Горобець.

За результатами плідного обговорення було підписано тристоронній Меморандум про співпрацю між Каховським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Херсонським відокремленим підрозділом ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та Новотроїцькою районною радою.

Після завершення робочих моментів в урочистій атмосфері було відкрито Новотроїцький центр правової інформації і консультацій (ЦПІК) за адресоюсмт. Новотроїцьке, вулиця Пушкіна, 2-а.

Центр вже розпочав роботу щодо відбору та навчання пара-юристів, залучення сільських бібліотек як консультаційних центрів правової інформації. Очікуємо на вагомі результати його діяльності вже найближчим часом.