назад
28.09.18

У Нових Санжарах школярі дізналися про способи запобігання булінгу

27092018seminarstopbuling

27 вересня, у рамках правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО», у приміщенні Новосанжарської центральної районної бібліотеки відбувся семінар щодо запобігання булінгу та інших видів насильства, який проводив начальник Новосанжарського бюро правової допомоги Андрій Чернуха.

Учасниками заходу стали учні 9-х класів Новосанжарської загальноосвітньої школи.

У ході семінару начальник бюро розповів школярам про таке негативне явище серед шкільної молоді, як булінг. Він роз’яснив поняття булінгу та назвав його види.

Далі Андрій Чернуха продемонстрував присутнім відео стосовно цієї проблеми, у якому розповідається про це явище та про методи його запобігання.27092018seminarstopbuling 3

«У першу чергу, у випадку прояву агресії з боку інших дітей, потрібно зберігати спокій та впевненість у собі, говорити потрібно спокійно та не провокувати кривдника, зрештою, краще за все зробити вигляд, що вам байдуже і просто піти від агресорів. Якщо ж прояви булінгу є більш агресивними, то в жодному випадку не потрібно мовчати. Про свої проблеми треба повідомити дорослих: вчителів, шкільного психолога, директора, батьків чи старших сестру або брата» , – повідомив керівник бюро правової допомоги.

За його словами булінг є кримінальним правопорушенням і осіб, які досягли 14 років може бути притягнуто до відповідальності. Поряд з булінгом кожен може зіткнутися із іншими видами насильства, в тому числі і з домашнім насильством, у такому випадку також не потрібно замикатися у собі. Про це необхідно повідомити людей, яким ви довіряєте, це можуть бути родичі або вчитель у школі. Також запобігати насильству допомагають і спеціалізовані служби. Зокрема можна звернутися до служби у справах дітей, поліції чи до Новосанжарського бюро правової допомоги. У кожній із цих установ можна отримати належну допомогу у складній ситуації.27092018seminarstopbuling 2

На завершення Андрій Чернуха продемонстрував присутнім ще кілька відеороликів по темі семінару та розповсюдив серед дітей правопросвітницькі матеріали щодо захисту прав дитини і надав відповіді на запитання учнів.

Нагадуємо, що Новосанжарсько бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11 та працює щодня з 9:00 до 18:00, крім вихідних днів.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи  бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером  системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).