назад
07.07.17

У Охтирському центрі зайнятості говорили про обмеження виїзду за межі України

OkM 2017 07 07 center  4 17 липня юристи Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Валерій Грабар та Марина Лапоног долучилися до проведення тематичного семінару, що стосувався обмеження особи в праві виїзду за межі України в разі наявності у неї грошової заборгованості.

 

Розпочали захід із нагадування громадянам про можливість отримання правової допомоги, що гарантується державою та зазначення графіку роботи та місця знаходження центру.

Марина Лапоног повідомила присутнім наступне: «Актуальним є питання, особливо в розпал відпусток, про те чи можна обмежити особу, яка має грошову заборгованість, у праві на виїзд з України, та який порядок встановлення такого обмеження. Таким особам слід знати, що відповідно до ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом».

Вона повідомила, що порядок здійснення права громадян України на виїзд з України, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України регулює Закон України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України». «Статтею 6 зазначеного закону встановлені підстави для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України. Однією з підстав таких – є ухилення особи від виконання зобов’язань, покладених на особу судовим рішенням. Для того, щоб кожен громадянин зміг знайти відповідь на актуальні для нього питання щодо обмеження у праві виїзду за межі України у разі наявності грошової заборгованості, необхідно знати порядок встановлення такого обмеження».

Марина Лапоног звернула увагу присутніх на те, що саме по собі рішення суду про стягнення грошових коштів (кредиту, аліментів, оплати комунальних послуг тощо) не є підставою для обмеження права громадянина України на виїзд з України, тоді як судове рішення, що набрало законної сили, є обов’язковим для виконання. «Якщо рішення суду про стягнення коштів не виконується добровільно, особа на користь якої ухвалено рішення (стягувач) може звернутися до державної виконавчої служби або до приватного виконавця з заявою про відкриття виконавчого провадження та полягає у здійсненні дій, спрямованих на примусове виконання рішення суду (звернення стягнення на кошти та майно боржника, продаж майна боржника в рахунок погашення боргу та ін.). Відповідно до п. 19 ч. 3 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов’язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника – фізичної чи юридичної особи за межі України до виконання зобов’язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення», – додала вона.

Наприкінці кожному вручено буклети та візитівки з контактами Охтирського МЦ з надання БВПД: вул. Перемоги, 13; т. (05446) 4-22-23.