назад

У Подільську анонсували проведення форуму щодо захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини

romska menshina15 березня 2017 року директор Котовського місцевого центру з надання БВПД Сергій Мерзляков зустрівся з головою громадської організації «АМЕ РОМА» Юрієм Романюком. Під час зустрічі обговорили шляхи  співпраці, проведення спільних заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини та підписали Меморандум про співпрацю.  Метою Стратегії є визначення засад захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини шляхом забезпечення рівних прав і можливостей для її участі в соціально-економічному та культурному житті держави, а також активізації співпраці з громадськими об’єднаннями ромів.

Експерти Ради Європи оцінюють чисельність українських ромів в 260 тисяч осіб. Понад 62% – це діти віком до 18 років, такою є оцінка Всесвітньої організації охорони здоров’я. Точну кількість ромів назвати складно. В Україні найбільша кількість ромів проживає на Закарпатті, в Дніпропетровській та Одеській областях, а найменші громади зафіксовано на Волині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Рівненській та Тернопільській областях.  У більшій чи меншій кількості представники цього народу фактично проживають на всій території України.

За ініціативи Сергія Мерзлякова для реалізації Стратегії запропоновано провести комплекс заходів, початковим етапом якого є проведення 23 березня 2017 року першого форуму “Захист та інтеграція в українське суспільство ромської національної меншини”.  До участі в форумі для  виявлення та аналізу проблем інтеграції ромської меншини запрошені представники підрозділів органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, які опікуються питаннями, що будуть винесені на обговорення. Також участь у форумі візьмуть представники громадських організацій “Громадськй Рух “Віра, Надія, Любов”, представники Громадської ради при Подільській РДА, громадські активісти та ЗМІ.

Питання, які винесені на обговорення на форумі, є актуальними для ромської національної меншини. Серед них питання правового та соціального захисту ромів, їх трудова зайнятість, стан рівня освіти та охорони здоров’я, задоволення культурних потреб. За підсумками заходу буде створена робоча група, виготовлені інформаційні листи, брошури з проблемних питань та ініціювання прийняття нормативно-правового документу — програми захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини.

———————————————–

Котовський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адреса: вул. Соборна (50 років Жовтня), 194-а, м. Подільськ, Одеська область, Україна, 66300

Електронна адреса: kotovsk.odesa@legalaid.gov.ua 

Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56