назад

У Подільську на семінарі обговорили питання щодо примусового зняття осіб з реєстрації місця проживання

primusove snyattya12 вересня 2018 року працівники Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели семінар для жителів м. Подільська та району, які перебувають на обліку в Подільському міськрайонному центрі зайнятості.

Питання щодо примусового зняття особи з реєстрації місця проживання є актуальним, адже через реєстрацію у квартирі чи будинку осіб, які фактично там не проживають, у власника домоволодіння виникають проблеми під час здійснення різних операцій, пов’язаних з продажем, даруванням, спадкуванням житла та ін.

До того ж, домовласники не можуть отримати субсидію, так як враховується кількість зареєстрованих осіб. Нерідко зареєстрована людина з різних причин немає можливості добровільно знятися із місця реєстрації. Тому постає питання щодо примусового зняття такої особи з реєстрації місця проживання.

Вікторія Карабіненко, в.о. начальника відділу правової інформації та консультацій,  ознайомила безробітних з двома шляхами зняття особи з реєстрації місця проживання: позасудовим та судовим.

primusove snyattya 1

Позасудовий шлях – це коли особа добровільно надає згоду на зняття її з реєстрації місця проживання. В такому разі особа повинна подати заяву до виконавчого органу сільської, селищної або міської ради за місцезнаходженням житлового приміщення, або до центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням житлового приміщення, в якому зареєстрована особа.

Якщо особа не може самостійно подати заяву, від її імені такі дії може здійснити представник за довіреністю.

За надання послуги щодо зняття з реєстрації місця проживання необхідно сплатити адміністративний збір у розмірі 0, 0085 розміру мінімальної заробітної плати у 2018 році — 3723 грн (на цей час складає 31 грн. 65 коп.).

Орган реєстрації приймає рішення про зняття з реєстрації або про відмову у знятті з реєстрації місця проживання особи та вносить відомості про зняття з реєстрації місця проживання у паспорт в день подання особою або її представником заяви та всіх необхідних документів.

Якщо особа, яка не є членом сім’ї власника, не погоджується на добровільне зняття з реєстрації місця проживання, то власник житлового приміщення може звернутись до вищезазначених органів із заявою та документами, які підтверджують, що саме він є власником житлового приміщення (свідоцтво про право власності на нерухоме майно, інформаційна довідка та ін.).

Документи, які підтверджують ваше право власності на житлове приміщення є підставою для зняття особи з реєстрації місця проживання.

Судовий шлях зняття особи з реєстрації – позбавлення особи права на користування житловим приміщенням та зняття з реєстрації – залежить від того, чи належить така особа до членів сім’ї власника житлового приміщення.

Якщо особа, яку власник майна бажає позбавити права користування житловим приміщенням (зняти з реєстрації) є членом його сім’ї (чоловік або дружина власника, їх діти та батьки, а також інші особи, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство) – таку особу може бути позбавлено права на користування житловим приміщенням у випадку, коли вона не проживає у цьому житловому приміщенні без поважних причин понад одного року, якщо інше не встановлено домовленістю із власником житлового приміщення.

В такому разі власник житлового приміщення після спливу 1 року (якщо житлове приміщення знаходиться у приватній власності) або 6 місяців (якщо житлове приміщення знаходиться у комунальній або державній власності) з моменту припинення проживання члена його сім’ї у цьому житловому приміщенні, має право звернутись до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням та зняття з реєстрації.

Суд в кожному конкретному випадку на власний розсуд встановлює наявність або відсутність поважності причин припинення користування приміщенням у особи, яка не проживала у житловому приміщенні понад встановленого строку.

Якщо особа, не є членом його сім’ї, в такому разі власник житлового приміщення в будь-який час може звернутись до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням та зняття з реєстрації.

Наталія Заблоцька, начальник відділу правопросвітництва, ознайомила присутніх з системою безоплатної правової допомоги в Україні, її місією, цінностями, розвитком. Повідомила про види правової допомоги, хто має право на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу та куди потрібно звертатися за такою допомогою.

Для підвищення правової обізнаності громадян працівники місцевого центру з надання БВПД роздали учасникам заходу тематичні інформаційні буклети з правових питань “Зняття з реєстрації місця проживання” , “Безоплатна правова допомога в Україні”, буклети проекту “Я маю право!”.

Нагадуємо, що безоплатну правову допомогу можна отримати в Подільському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194а, тел: 04862- 3- 07- 34.

Єдиний номер контакт-центу системи безоплатної правової допомоги — 0 800 213 103.