назад
12.09.18

У Покровському бюро правової допомоги допомогли встановити факт народження дитини на тимчасово окупованій території України

24b929b39f017da384dbdba75845b7163177887fДо Покровського бюро правової допомоги звернулася Діана Я*, донька якої народилась у м. Севастополі, яке визнане тимчасово окупованою територією України. Жінці потрібна була допомога із встановленням факту народження дитини для реєстрації народження на території України.

Свого часу громадянка звернулась за отриманням Свідоцтва про народження до районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Проте там їй відмовили, оскільки для підтвердження даного факту нею було пред’явлено документи, видані на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Начальник Покровського бюро правової допомоги Ольга Єфіменко підготувала до суду заяву про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, а разом з нею – належні докази. Рішенням Покровського районного суду Дніпропетровської області від 10 липня 2018 року було встановлено факт народження дитини громадянки Діани Я* на тимчасово окупованій території України, в результаті чого клієнтка змогла отримати Свідоцтво про народження доньки встановленого зразка.

З огляду на те, що проблема, з якою Діана Я* звернулась до фахівців є непоодинокою, правники бюро підготували корисну правову інформацію, яка може стати в нагоді у подібних випадках.

Отже, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»,сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій визначається тимчасово окупованою територією.

Відповідно дост. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»тимчасово окупована територія України є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституціїта законів України.

Ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

У відповідності до ч. 1 ст. 317 Цивільного процесуального кодексу Українизаява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Згідно ст. ст. 3, 8, 9 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави, а чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Стосовно окупованих територій у практиці Міжнародного суду ООН сформульовані так звані «намібійські винятки»: документи, видані окупаційною владою, повинні визнаватися, якщо їх невизнання веде за собою серйозні порушення або обмеження прав громадян. Європейський суд з прав людини послідовно розвиває цей принцип у своїй практиці (справи «Лоізіду проти Туреччини», «Кіпр проти Туреччини», «Мозер проти Республіки Молдови та Росії») та наголошує, що «першочерговим завданням для прав, передбачених Конвенцією, завжди має бути їх ефективна захищеність на території всіх Договірних Сторін, навіть якщо частина цієї території знаходиться під ефективним контролем іншої Договірної Сторони [тобто є окупованою]». Таким чином, в контексті оцінки документів про народження особи, виданих на тимчасово окупованій території України, застосовуються загальні принципи («намібійські винятки»), сформульовані у рішеннях Міжнародного суду ООН та Європейського суду з прав людини, де наголошується що першочергово повинні забезпечуватися права осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України. Для досягнення вказаної мети, суд визнає такі документи належними та допустими доказами.

Нагадуємо, що безоплатна правова допомога надається Покровським бюро правової допомоги за адресою: смт. Покровське, вул. Центральна, 30-а.Графік роботи: пн-чт: з 8.00 до 17.00, пт: з 08.00до 15.45. Контактні тел.: (05638) 2-18-45, (095) 390-10-33; електронна пошта:pokrovske@legalaid.dp.ua. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно).