назад
09.08.17

У Полтаві активістів навчали вирішувати проблеми внутрішньо переміщених осіб

09082017trening

“Переселенці – не тягар, а ресурс для місцевих громад”: за допомогою тренінгу у Полтаві посилюють спроможності громадських організацій, що працюють із внутрішньо-переміщеними особами.

07-08 серпня 2017 року у Полтаві відбувся дводенний тренінг «Адвокація та співпраця з органами влади», до участі в якому було запрошено фахівців Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Під час заходу учасники тренінгу дізналися про ази та інструменти адвокаційних кампаній, за допомогою яких можна досягати поставленої мети, ознайомилися з прикладами успішних адвокаційних кампаній на місцевому рівні та багато іншого…

Полтава стала третім містом після Запоріжжя і Харкова, де Громадський холдинг «Група впливу» зустрічається з місцевими активістами в рамках свого тренінгового циклу. Цільова аудиторія тренінгу – люди, які займаються проблемами наслідків збройного конфлікту в Україні. Це – внутрішнє переміщення, питання інтеграції ВПО, захист прав, психологічна, соціальна та інша допомога постраждалому від наслідків конфлікту населенню.

Тренерка Тетяна Дурнєва, яка є виконавчим директором ГО «Група впливу», вважає, що переселенцям варто навчитися шукати не проблеми, а можливості для їх вирішення. А також не чекати, поки хтось інший це зробить. Адже варіантів вирішення житлової проблеми ВПО — вдосталь, заявляє вона.09082017trening1

“Деяким людям дійсно треба дати відсотковий кредит, і ці люди готові собі самі придбати житло і не бути тягарем для місцевої громади. Іншій частині людей дійсно потрібне соціальне житло, хтось готовий жити у гуртожитку, декому необхідно дати грошей, і вони відремонтують закинуту будівлю, а хтось все життя мріяв переїхати з індустріального міста в село, і на пенсії вирощувати там кабачки. Тому для них спрацює програма відновлення села, коли люди можуть заїхати у покинуті будинки” – зазначила Тетяна Дурнєва.

Активістам також розповіли про успішні приклади допомоги в Україні та надали дієві інструменти впливу на місцеву владу. Переселенці — не тягар, а ресурс для громади, — зауважують фахівці з захисту прав людини, які організували навчання.

Також, під час заходу, інтегратор Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Ражик мала можливість нагадати присутнім про послуги безоплатної правової допомоги в Полтавській області, зокрема і для внутрішньо переміщених осіб.09082017trening2

Тренінг проходив в рамках проекту «Посилення захисту прав ВПО через співпрацю Уповноваженого ВРУ з прав людини з громадянським суспільством», який реалізовує ГО «Група впливу» у співпраці з Секретаріатом Уповноваженого ВРУ з прав Людини за підтримки UNDP Ukraine / ПРООН в Україні.

 Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Міщенка 2, тел.(0532) 50-27-22.   

Додатково інформуємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.