назад
03.09.18

У Полтаві говорили про те, як можна захистити свої права завдяки бюро правової допомоги

IMG 4204

3 вересня 2018 року, в приміщенні ОКІА «Новини Полтавщини» відбулася прес-конференція на тему: «Безоплатна правова допомога поруч», яка проводилася у рамках другої річниці створення бюро правової допомоги на Полтавщині.

Захід мав на меті поінформувати як можна захистити свої права, куди для цього потрібно звернутися, розповісти про проведені заходи по підвищенню правової свідомості громадян та про результати роботи системи БПД.

«З 1 вересня 2016 року у Полтавській області розпочали свою діяльність 23 бюро правової допомоги і вже станом на сьогодні за такою допомогою звернулися понад 64 000 жителів області. З кожним роком кількість таких звернень зростає, що свідчить про бажання громадян захищати свої права, а бюро правової допомоги стають їм у цьому надійними помічниками», – відзначив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.IMG 4207

Директорка Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Бубир розповіла представникам мас-медіа про те, що окрім отримання правової допомоги безпосередньо в місцевих центрах та бюро правової допомоги, громадяни можуть отримати юридичні консультації у мобільних та дистанційних пунктах доступу до безоплатної правової допомоги, які діють у приміщеннях районних державних адміністрацій, міських рад, територіальних центрів соціальних обслуговувань, центрів зайнятості, судах, лікарнях, бібліотечних закладах, тощо. Людмила Бубир також поінформувала про те, що крім надання правової допомоги, фахівці місцевого центру та бюро правової допомоги проводять широку правопросвітницьку роботу задля інформування громадян про їх права та як їх можна захистити у правовому полі.IMG 4228

«Проведення правопросвітницьких заходів, розроблення методичних матеріалів, здійснення виїздів мобільних точок вимагає належного фінансування і тут важливим інструментом реалізації цих заходів стають програми правової освіти, які прийняті відповідними органами місцевого самоврядування. Співпраця працівників системи БПД та органів місцевого самоврядування є важливим напрямом у роботі фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги та реалізується у формі підписаних меморандумів про співпрацю, проведення робочих зустрічей, спільних правопросвітницьких заходів»,повідомила в.о. директора Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Чернова.

Вона також поінформувала, що Верховна рада удосконалила деякі засади надання безоплатної правової допомоги шляхом внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Так, згідно зі змінами до статті 14 даного Закону безоплатна вторинна правова допомога окремим суб’єктам права надаватиметься не більше 6 разів протягом бюджетного року та не більше ніж за шістьома дорученнями/наказами, виданими центрами БВПД, одночасно. Це є своєрідним кроком задля уникнення зловживань з боку громадян щодо отримання правової допомоги.

Ольга Саєнко, начальниця Котелевського бюро правової допомоги Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, повідомила про здобутки бюро правової допомоги за два роки діяльності, як бюро співпрацює з партнерами, результати цієї роботи. На прикладі реальних справ керівниця бюро розповіла про те, як можна захистити свої права звернувшись до бюро правової допомоги, з якими питаннями до бюро правової допомоги звертаються найчастіше та які є приклади успішного захисту їх прав.

Керівник Машівського бюро правової допомоги Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Максим Дворовенко поінформував про те, з якими питаннями звертаються до бюро саме у Машівському районі. Очільник бюро також поінформував про позитивні приклади захисту прав клієнтів з прикладу реальних життєвих історій громадян.

На своєму прикладі Михайло Дорогобід розповів як можна захистити свої права і що для цього необхідно зробити.

«Декілька років тому у мене померла тітка та залишилася спадщина, але правовстановлюючих документів не було, необхідно було вирішувати питання у судовому порядку, але через брак коштів вирішення справи довелося відкласти. Лише завдяки створенню бюро правової допомоги мені вдалося вирішити справу та отримати спадщину», – повідомив він.70309

За допомогою системи безоплатної правової допомоги йому вдалося захистити свої права. Клієнт бюро вже неодноразово звертався за безоплатною правовою допомогою і отримував її на якісно високому рівні. Адвокати, які співпрацюють з системою БПД та фахівці бюро неодноразово захищали права клієнта із спадкових, земельних питань, встановлювали факт родинних відносин.

Організатори прес-конференції висловили сподівання, що заходи подібного формату будуть проводити постійно, задля того, щоб громадяни знали, що вони дійсно можуть захисти свої права і є яскраві, реальні  приклади цього.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479/.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні