назад

У Полтаві обговорили актуальні питання забезпечення захисту прав громадян

DSCN7491

22 листопада у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області відбувся круглий стіл на тему «Актуальні питання забезпечення захисту прав громадян». Захід мав на меті виявити проблемні питань у напрямі забезпечення захисту прав громадян та реалізації завдань системи безоплатної правової допомоги.

Участь у заході взяли директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко, директор Регіонального центру з надання БВПД в Луганській та Харківській областях Анатолій Бородавка та директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин. Учасниками круглого столу також стали фахівці Регіонального, Першого та Другого полтавських місцевих центрів з надання БВПД та студенти Полтавського  інституту економіки і права Університету «Україна». Модератором виступив директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий.

Під час заходу очільники системи БВПД областей ознайомилися з роботою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області. Зокрема, перший заступник директора Микола Лахижа розповів про забезпечення громадян області правовою допомогою, навів кількісні показники звернень, наголосив на активній діяльності мобільних та дистанційних точок доступу до правової допомоги, їх розгалужену мережу в області. Також він розповів про роботу фахівців системи БПД області у напрямі інформування громадян про їх права, обов’язки можливості захисту своїх прав через систему БПД.DSCN7503

Окремо Микола Лахижа зупинився на активній та дієвій співпраці фахівців системи БПД області та органів місцевого самоврядування у напрямі прийняття та реалізації Програм правової освіти та правової допомоги міських, сільських селищних рад та ОТГ.

«Наразі на Полтавщині прийнято обласну, 25 районних на 3 міські Програми правової освіти, якими передбачено виділення коштів для реалізації основних заходів Програм. Фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги стали ініціаторами  прийняття 31 програми правової освіти та правової допомоги у сільських, селищних радах, ОТГ Полтавської області», – повідомив він.

Учасники круглого столу також обговорили завдання удосконалення надання безоплатної правової допомоги в умовах реформ – інтеграції первинної та вторинної безоплатної правової допомоги, проблемні моменти у забезпеченні захисту прав громадян, зокрема на прикладі роботи системи БПД та шукали шляхи їх вирішення.DSCN7537

Під час заходу учасники мали змогу обмінятися досвідом організації та надання безоплатної вторинної правової допомоги у кожному регіоні. Одним із ключових питань, яке викликало жваве обговорення стало питання розподілу доручень Регіонального центру у кримінальному процесі між адвокатами, які співпрацюють із системою БПД, оцінка якості послуг адвокатів задля подальшого укладення з ними контрактів.

«Важливим інструментом для активної співпраці  а конструктивного діалогу Регіональних центрів з адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу є створення консультативно-дорадчих рад, що дозволяє обговорити проблемні питання щодо організації роботи адвокатів, виявити кращих із кращих задля подальшого укладення контрактів із ними», – зазначила директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко.DSCN7579

Директори Регіональних центрів також обговорили подальші пріоритетні напрями у роботі задля належного планування своєї роботи у наступному році.

«Заходи такого формату дають можливість більш ширше поглянути на організацію роботи щодо надання безоплатної правової допомоги в областях, знайти нові, нестандартні підходи до вирішення питань, обговорити інноваційні форми у роботі та їх використання, зокрема, на прикладі роботи колег»,зазначив Олександр Черчатий.DSCN7586

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.