назад
26.05.17

У Полтаві обговорили практику складання досудової доповіді та питання наглядової пробації

probazia

25 травня у Полтаві відбувся семінар щодо практики складання досудової доповіді, що був ініційований Міністерством юстиції України та підтриманий Міністерством міжнародних справ Канади, а також українсько-канадським проектом технічної допомоги Agriteam Canada Consulting Ltd. Систему БПД на заході представили начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук та директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий.

Семінар відбувся у Полтавському міськрайонному відділі з питань пробації за участі представників Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Національної школи суддів України, Національної академії прокуратури України, начальників Управлінь з питань пробації міжрегіональних Управлінь з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України, Координаційного центру та Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області.

З вітальним словом до учасників заходу звернулися Олег Янчук, директор Департаменту пробації Міністерства юстиції України, Тетяна Слухацька, начальниця відділу забезпечення діяльності заступника голови ВССУ та Катерина Новохацька, керівник Проектного офісу Міністерства юстиції України з питань пробації. Олег Янчук подякував представникам системи БПД за відгук на пропозицію Департаменту пробації Міністерства юстиції України щодо налагодження співпраці між системою БПД та органами пробації. «Наразі завдяки зусиллям Координаційного центру з надання правової допомоги така співпраця налагоджена в більшості областей на високому рівні», – наголосив він.18739978 1472221319496965 5784438822620874358 n

Олена Сінчук в свою чергу запропонувала провести навчання адвокатів, які співпрацюють із системою БПД, з питання впровадження в Україні інституту пробації та їх участі у складанні досудової доповіді. Ця ініціатива була підтримана учасниками заходу. Олена Сінчук наголосила на важливості навчання адвокатів положенням кримінального процесуального законодавства щодо складання досудової доповіді і підкреслила їх роль у цьому процесі.

«Система пробації є досить новим явищем для нашого суспільства, і проведення подібних заходів є дуже важливим кроком задля здобуття практичного досвіду, налагодження співпраці, обміну досвідом всіх інституцій, які здійснюють наглядові, соціально-виховні заходи для засуджених. Адже будь-яке явище, в тому числі злочини та неправомірну поведінку, ефективніше попередити, ніж карати за них»,– зазначила вона про цей та подібні заходи.18620382 1472221289496968 6581089096835565733 n

Під час заходу учасники дізналися про практичні питання та методику складання судової доповіді. Про це їм розповіли представник Департаменту пробації Міністерства юстиції України Ірина Карандюк та юридичний радник з питань пробації Проектного офісу Міністерства юстиції України Олена Войніч. Доповідачі ознайомили присутніх із практикою щодо досудової пробації, а саме – з проблемними питаннями під час взаємодії судів з органами пробації. Крім того, представниця Вищого спеціалізованого суду України Тетяна Слуцька поінформувала про врахування судами висновків досудової доповіді при постановленні рішень.

Учасники дізналися й про те, якими є алгоритм роботи щодо здійснення наглядової пробації, порядок виконання покарання у вигляді штрафу, вирішення питань що виникають при зміні покарань, зміні обов’язків, покладених на засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням.

У ході семінару відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Регіональним центром з надання БВПД у Полтавській області та Північно-Східним міжрегіональним Управлінням з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України. Меморандум спрямований на проведення спільної діяльності щодо реалізації положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу».P5251209

«Фахівці системи безоплатної правової допомоги Полтавщини надаватимуть інформаційно-довідкові послуги суб’єктам пробації, якими є засуджені, щодо яких за рішенням суду та відповідно до закону застосовуються наглядові, соціально-виховні заходи, та обвинувачені, щодо яких органом пробації готується досудова доповідь»,– зазначив Олександр Черчатий.

Захід подібного формату є першим на Полтавщині та сприятиме ефективній реалізації пробації у регіоні, здобуття нових знань фахівцями, які працюють у цій сфері.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою:м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40. Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги –0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Довідково. Пробація – система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом