назад
21.02.18

У Полтаві обговорили реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!»

img 2818 0

Реалізуючи пріоритетні завдання та ключові реформи Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги, 21 лютого 2018 року, відбулася робоча зустріч директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександра Черчатого з начальником Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олегом Тимченком. Під час заходу сторони обговорили спільний план заходів з реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», основною метою якого є підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян шляхом інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб.

«Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному», – повідомив Олександр Черчатий.img 2822

У ході спілкування очільники юстиції та системи БПД обговорили питання співпраці структур щодо спільної правопросвітницької роботі у регіоні, форми проведення такої роботи та цільові аудиторії для яких будуть проведені заходи з правової освіти.

«Головна наша мета – підвищити рівень знань громадян щодо їх прав в різних сферах життя та правову спроможність їх захищати», – зазначив Олег Тимченко.img 2825

Довідково. Старт проекту відбувся 7 червня 2017 року. Проект презентовано Павлом Петренком та директором USAID Уейдом Уорреном в Кабінеті Міністрів України. Указом Президента України від 14 листопада 2017 року № 361/2017 оголошено в Україні 2018 рік роком реалізації правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!” .

З метою формування у суспільстві правової культури та правової свідомості, сприяння підвищенню рівня знань та поінформованості громадян щодо реалізації та захисту своїх прав, гарантованих Конституцією та законами України у різних сферах життя Кабінету Міністрів України доручено затвердити план заходів на 2018 рік з реалізації правопросвітницького проекту “Я маю право!”, передбачивши, зокрема: інформування громадян про гарантовані їм Конституцією та законами України права у відповідних сферах, зокрема через засоби масової інформації, шляхом запровадження телефонних “гарячих ліній”, організації зустрічей з громадянами за місцем проживання, виготовлення та розповсюдження відповідних інформаційних матеріалів; здійснення комунікаційних заходів з метою реалізації зазначеного проекту

Обласним, Київській міській державним адміністраціям доручено забезпечити розроблення та виконання відповідних регіональних планів заходів, спрямованих на реалізацію правопросвітницького проекту “Я маю право!”. Виконання планів планується здійснювати шляхом проведення відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи, у тому числі у місцевих засобах масової інформації; запровадження на регіональному телебаченні програм, орієнтованих на підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян; проведення із залученням закладів освіти, закладів культури, установ, організацій олімпіад, конкурсів та інших заходів, спрямованих на підвищення рівня знань громадян щодо гарантованих їм Конституцією та законами України прав у різних сферах суспільного життя.

Органам місцевого самоврядування рекомендовано сприяти забезпеченню реалізації правопросвітницького проекту “Я маю право!”.

До географії проекту віднесено всю територію України, включаючи віддалені селища, де функціонують центри та бюро правової допомоги. Важливим елементом проекту стало створення на базі КМУ моніторингової групи для системного періодичного розгляду ключових справ щодо порушення прав громадян (поблоково) та притягнення до відповідальності державних чиновників чи осіб, з боку яких відбулось порушення прав громадянина.

Слоган проекту: «ЗНАЮ! ДІЮ! ЗАХИЩАЮ!» означає, що громадянин знає свої права, користується ними і знає, що треба робити, коли його права порушують, захищаючи себе згідно з законами, а держава захищає громадянина і його права

Стратегічним завданням довгострокової національної програми “Я МАЮ ПРАВО!” є підвищення рівня знання українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та спроможності громад захищати свої права. Реалізація проекту відбувається шляхом об’єднання зусиль та інфраструктури Уряду, органів Міністерства юстиції, фахівців системи БПД, міжнародних партнерів та інших зацікавлених сторін.

У 2017 році ключовими напрямами роботи в рамках проекту стали захист майна, захист бізнесу, протидія корупції у сфері освіти та роз’яснення громадянам їх прав. Відповідно цільовими аудиторіями стали власники бізнесу та майна, студенти, позивачі до суду, працівники системи БПД та органів юстиції як амбасадори реформи правової свідомості

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (цілодобово). Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.