назад

У Полтаві обговорили стан захисту прав аграріїв від рейдерських захоплень

schtab

20 вересня 2017 року у Полтавській обласній державній адміністрації відбулося чергове засідання оперативного штабу захисту представників аграрного бізнесу від рейдерів,   в якому взяв участь  перший заступник директора Регіонального цен6тру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Микола Лахижа. У заході взяли участь члени штабу, представники громадськості, засобів масової інформації. 

 

Під час зібрання учасники обговорили стан розгляду звернень аграріїв до оперативного штабу, шляхи вирішення питань, порушених у них, правове інформування представників аграрного бізнесу задля уникнення подальшого порушення їх прав.

Про результати проведеної перевірки по зверненнях голови  СВК «Токарі» та директора ВТП «Бізнесконтакт» щодо самовільного захоплення земельних ділянок»  присутніх поінформував начальник Вадим Чувпило, начальник Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області.

Про те , яка була діяльність членів оперативного штабу на відповідне реагування на  звернення ФГ «Щаслива доля», доповів Олег Тимченко, начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, заступник голови штабу.

 Крім того, учасників зібрання повідомили про ситуацію, яка склалась на ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів». З інформацією про проведену роботу виступили  начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, заступник голови штабу Олег Тимченко та заступник начальника Головного управління Національної поліції у Полтавській області – підполковник поліції  Денис Захарченко.

 Перший заступник директора Регіонального центру Микола Лахижа розповів присутнім про роботу мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги. 

«Починаючи  з 15 серпня  мобільні точки доступу були організовані у 16 населених пунктах  , а саме у містах Карлівка, Кременчук, Горішні Плавні, Глобино, Кобеляки, Гадяч, Зіньків, Лохвиця та селищах Диканька, Козельщина, Шишаки, Оржиця, Чорнухи, Машівка, Чутове та  Котельва. Участь у заходах взяли представники системи правової допомоги, ГТУЮ, ГУ Національної поліції України, Держгеокадастру за підтримки  районних державних адміністрацій та районних рад»  – зазначив Микола Лахижа.

Відзначено, що робота мобільних точок була організована у форматі семінарів, особистих прийомів, вуличних інформувань та виступів у ЗМІ. Всього за індивідуальними роз’ясненнями звернулося 244 чоловік. Порушені заявниками питання  стосувалися : визнання спадщини відумерлою, порушення права власності на землю, розірвання договорів оренди земельних ділянок, право розпорядження земельними ділянками колективної власності громадян, правовий режим земель лісового та водного фонду. Відповідальність за їх нецільове використання.

 З метою забезпечення прозорості і у діяльності Регіональним центром забезпечено постійне інформування населення через ЗМІ про роботу мобільних точок доступу до БПД.

 Нагадуємо, що основна мета штабу є сприяння забезпеченню координації дій державних органів з питань захисту агровиробників, посилення протидії незаконному захопленню землі та врожаю, протидії порушення земельного законодавства та підготовки відповідних пропозицій щодо формування і реалізації державної політики та реалізація на регіональному рівні комплексу заходів щодо захисту прав агровиробників.