назад
15.02.19

У Полтаві працівників системи БПД навчали як інформувати громадян з питань виборчого законодавства

DSCN2763

14 лютого 2019 року у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області відбувся тренінг з питань виборчого законодавства. Його учасниками стали директори, начальники відділу представництва, правової інформації та консультацій, інтегратори Першого та Другого полтавських місцевих центрів з надання БВПД. В режимі скайп-звязку до заходу долучилися представники Кременчуцького, Лубенського місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги Полтавської області.

Захід мав на меті поінформувати представників системи безоплатної правової допомоги щодо проведення роботи з роз’яснення громадянам норм виборчого права; розкрити особливості виборів Президента України у 2019 році; проаналізувати основні принципи виборчого законодавства; розповісти про основні права громадян та механізмів їх реалізації під час виборчого процесу, особливості реалізації цих прав різними цільовими групами та розкрити особливості організації голосування для внутрішньо-переміщених осіб.DSCN2766

З вітальним словом до присутніх звернувся директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий, який акцентував увагу на важливості проведення відповідного тренінгу з питань виборчого права, оскільки він є важливим кроком у напрямку підвищення обізнаності про права та обов’язки суб’єктів виборчого права.

«Одним із основних завдань фахівців системи БПД є забезпечення правового захисту виборчих прав під час виборів Президента України. Саме з цією метою 30-31 березня центри працюватимуть у черговому режимі з 9.00 до 17.00, тож громадяни, чиї виборчі права будуть порушені, зможуть звертатися до юристів по правову допомогу. Крім того, враховуючи правопросвітницьку функцію системи безоплатної правової допомоги важливим моментом під час виборчого процесу є інформування про їх права, можливості та їх захист у тому числі за допомогою працівників системи», – повідомив він.DSCN2768

Заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко розповіла присутнім про особливості проведення правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!».

«Основні завдання, які стоять у рамках реалізації цієї кампанії – це підвищити правову обізнаність виборців щодо виборчих прав, механізми їх реалізації та захисту, виборчі процедури», – повідомила вона.DSCN2774

За її словами при проведенні інформування особливу увагу слід звернути на такі категорії виборців, як ті, що голосують вперше, ВПО, виборці, які перебувають не за місцем виборчої адреси, або за кордоном, голосують за місцем перебування адже основними викликами виборчого процесу є те, що більшість з них не знають як реалізувати своє виборче право та не мають наміру піти на вибори.

Під час тренінгу учасники дізналися про те, які документи необхідно мати при собі, йдучи на виборчу дільницю, як перевірити себе у списках виборців, як змінити місце голосування, що робити, якщо вам не надійшло запрошення на вибори та новели законодавства в частині спрощення процедури голосування для громадян України, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Окремо увагу працівників системи БПД області зорієнтували на проведення право просвітницьких заходів, які передбачені з метою реалізації Концепції підвищення правової культури учасників виборчого процесу та референдумів в Україні, затвердженої Указом Президента України від 08.12.2000 року.

Радник директора Регіонального центру, доктор наук з державного управління, професор Микола Лахижа у своєму виступі охарактеризував особливості виборів 2019 року, проаналізував нормативно-правове забезпечення виборів, презентував підготовлену Регіональним центром методичні матеріали, ознайомив з джерелами отримання інформації щодо виборчого законодавства та виборчого процесу. Також він поінформував про норми Закону, якими регламентовано процеси уточнення списку виборців голосування тощо.

Якщо ж у Вас виникають проблемні питання, у тому числі й стосовно порушення Ваших виборчих прав, звертайтесь до фахівців найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги на Полтавщині, або зателефонуйте за єдиним номером контакт-центру безоплатної правової допомоги 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17 (у дворі суду), тел. (05361) 61-120.