назад
13.02.18

У Полтаві презентували проект «Школа місцевого самоврядування»

DSC 0822

В умовах децентралізації та інших суспільних змін, які сьогодні відбуваються в Україні, значно посилилася роль місцевих громад. Це потребує збільшення кількості високоякісних спеціалістів, які готові для роботи в органах місцевого самоврядування — об’єднаних територіальних громадах, сільських, районних та обласній радах. Враховуючи виклики сьогодення, 12 лютого, відбулася презентація проекту «Школа місцевого самоврядування».

 

Проект має на меті створення підґрунтя для формування регіональної еліти, яка розуміється на потребах територіальних громад та здатна працювати і використовувати інноваційні інструменти для розвитку територій та поліпшення якості життя людей.

        Захід зібрав представників органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських активістів, освітян, студентську та учнівську молодь, журналістів міста. Участь у презентації проекту взяв директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий.DSC 0856

Організатори проекту планують проводити заняття за принципом багаторівневості. Програмою проекту передбачається надання учасникам знань, починаючи від азів самоврядування, які будуть викладати учням-старшокласникам, до тренінгів за участю провідних експертів в області самоврядування для депутатів та працівників виконавчих комітетів сільських, селищних рад, ОТГ. Навчання у Школі місцевого самоврядування розпочнеться у березні 2018 року. Програмою передбачається проведення тренінгів, лекцій, семінарів, воркшопів (активних розвиваючих методів групової роботи), ділових ігор.

До участі у реалізації проекту разом із Асоціацією запрошені як партнери обласна та місцеві ради Полтавщини, Полтавський обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств установ і організацій, Регіональний центр з надання БВПД у Полтавській області, Інститут післядипломної педагогічної освіти ім. М.В. Остроградського, Департамент освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації.

За словами директора Регіонального центру, реформа органів місцевого самоврядування вимагає від представників територіальних громад перш за все належного рівня знань норм чинного законодавства. Тому, реалізуючи першочергові завдання системи БПД у напрямі посилення правової спроможності територіальних громад, фахівці центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги Полтавщини ставлять за мету підвищити рівень правової освіти представників органів місцевого самоврядування в цілому.

«Проведення відповідної правопросвітницької роботи фахівцями системи БПД сприятиме не лише наданню необхідного обсягу правових знань представникам органів місцевого самоврядування, а й дозволить у тісній співпраці зробити правову допомогу для жителів громад ще доступнішою»,переконаний Олександр Черчатий.DSC 0869

Він також розповів, що така співпраця здійснюватиметься шляхом організації роботи мобільних та дистанційних пунктів доступу до БПД у сільських радах, бібліотечних закладах, надання адресної допомоги особам, які особисто не можуть відвідати центр чи бюро, проведення правопросвітницьких заходів. Важливим елементом правопросвітництва представників територіальних громад є кущові семінари на тему «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині».

Організатори проекту висловили сподівання, що після навчання у «Школі місцевого самоврядування» на Полтавщині з’являться досвідчені та ефективні регіональні лідери, які будуть добре орієнтуватися у проблематиці місцевого самоврядування, процесах бюджетоутворення, розробці послуг та братимуть активну участь в розвитку територіальних громад.DSC 0829

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни зможуть звернувшись до відповідних місцевих центрів.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103