назад
13.02.17

У Полтаві провели цикл тренінгів для ВПО

06022017puet

Протягом січня – лютого у Полтаві пройшли тренінги з професійного орієнтування і працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, які зараз живуть на Полтавщині.   Основна мета заходів – сприяти отриманню знань та навичок для здобуття нової професії. Протягом двох днів учасники ознайомлювалися з правовими аспектами захисту прав ВПО, аналізували місцевий ринок праці, ознайомилися із професіями, які користуються попитом та дізналися особливості проходження співбесід.

Захід організовано в рамках проекту “Інтеграційна та стабілізаційна підтримка шляхом забезпечення засобами існування внутрішньо переміщених осіб та населення, що постраждало внаслідок конфлікту в Україні”, що реалізує БО “Світло надії” у партнерстві з IOM Ukraineза фінансової підтримки Міністерства Великої Британії у справах міжнародного розвитку.

На запрошення наших партнерів, Благодійної організації «Світло надії» участь у тренінгах взяли фахівці системи БВПД області. Останній завершальний тренінг відбувся 07 лютого.

У якості доповідачів виступили перший  заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Микола Лахижа, директори Першого та Другого полтавських місцевих центрів з надання БВПД Ігор Рибас та Людмила Бубир. Представники системи БВПД області ознайомили присутніх із новелами у законодавстві, що стосуються реалізації права ВПО на безоплатну правову допомогу, системою БВПД області, основними завданнями МЦ та бюро, основними напрямами діяльності, які полягає не лише у наданні правової допомоги та надається не лише безпосередньо у місцевих центрах та бюро правової допомоги.

Законодавець передбачає доступ до безоплатної правової допомоги  не лише ВПО, а й осіб, які претендують на отримання такого статусу. Під безоплатною вторинною правовою допомогою слід розуміти право на захист; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб отримують право на здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складення документів процесуального характеру, з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, до моменту отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

 Фахівцями МЦ та бюро правової допомоги області практикуються  надання правової допомоги на базі бібліотечних закладів,  виїзні прийоми громадян у віддалених селах  на базі сільських рад області, надання адресної допомоги людям, які не можуть за станом здоров’я відвідати місцеві центри та бюро, що значно спрощує доступ  до правової допомоги для громадян. Юридичні консультації фахівцями системи БВПД області також надаються на базі центрів зайнятості, центрів надання адміністративних послуг. Місцевими центрами та бюро також проводиться робота у напряму правопросвітництва громад, що здійснюється шляхом проведення лекцій, семінарів, круглих столів тощо. Надання правової інформації здійснюється також під час виступів у ЗМІ, поширення позитивної практики розгляду справ адвокатами.  Інформували Ігор Рибас та Людмила Бубир під час своїх виступів.

« Кожен має можливість звернутися до фахівців системи БВПД області у зручному для нього режимі, звернувшись безпосередньо до місцевих центрів та бюро, скориставшись послугами мобільних та дистанційних консультативних пунктів, які діють на базі органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, бібліотечних закладів, сільських рад, центрів зайнятості області» – зазначив Микола Лахижа у своєму виступі.

Під час тренінгів учасники мали змогу  не лише послухати  виступи тренерів, якими були викладі Полтавського університету економіки і торгівлі, а також запропонувати власні ідеї щодо бізнес-планів по започаткуванню власної справи чи організації самозайнятості та захистити їх перед членами журі. Учасники, бізнес-плани яких підтримає журі, отримають відIOM Ukraineобладнання на суму до 21 тис. грн. кожен.

Заходи пройшли у теплій, дружній атмосфері живого спілкування учасників, які активно цікавилися питаннями щодо правових гарантій ВПО, механізмом звернення до місцевих центрів та бюро, переліку документів, які необхідні для цього, обговорювали  виступи тренерів та  ідеї щодо створення власної справи.

Нагадуємо,що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою:м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Контактний телефон: (0532) 56-26-66

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер0-800-213-103.