назад

У рамках правового виховання школярів спеціалісти бюро правової допомоги Івано-Франківщини провели зустрічі з учнями шкіл

фото 3Такі зустрічі відбулися 15 лютого (Бурштинська ЗОШ № 3), 16 лютого (Болехівська ЗОШ № 2), 21 лютого (Коломийська ЗОШ № 8), 22 лютого (Городенківська ЗОШ № 2), 24 лютого (Палагичівська ЗОШ). Їх мета – підвищення правової культури учнівської молоді, вмінь та навичок для реалізації прав і захисту власних свобод та інтересів, а також розширення доступу до БПД для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї. Аудиторію складали учні 5, 8-11 класів.

Тематика зустрічей охоплювала різноманітні питання: права, обов’язки та відповідальність неповнолітніх, профілактики правопорушень та злочинності, причин і факторів, що породжують злочинність, підвищення моральності та правової культури, забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зайнятість майбутніх випускників шкіл.

Фахівці Оксана Виваль (Бурштинське бюро правової допомоги), Мар’яна Гошовська, Ілона Калитин (Болехівське бюро правової допомоги), Мар’яна Соловчук (Городенківське бюро правової допомоги), Юлія Зварич (Тлумацьке бюро правової допомоги), Вікторія Смерек (Коломийський МЦ з надання БВПД) говорили з присутніми про основні цілі та завдання надання безоплатної правової допомоги за рахунок коштів державидля визначених категорiй громадян. Працівники бюро правової допомоги дохідливо розповіли дітям, у яких випадках вони можуть звертатися за правовою допомогою, куди саме звертатися, якщо вважають, що їхні права порушено. Дітям надали адреси розміщення місцевих бюро та контактні дані.

Під час зустрічей також порушувалися питання молодіжної субкультури як особливої форми їх організації, спроби створення власних опозиційних світоглядів, конфліктів у соціумі та вправність їх вирішувати.

Цікаво та доступно організатори заходів говорили про вміння правильно спланувати вільний час школярів, запобігання втягненню неповнолітніх у злочинну діяльність, відповідальність батьків за неналежне виховання дітей. Увагу присутніх було акцентовано на можливих ризиках дозвіллєвої діяльності, необхідності впровадження у своє життя і прийняття за норму поняття “корисне дозвілля”, активну творчу або суспільну діяльність, духовний і культурний розвиток особистості, фізичні заняття, дружні зустрічі та спілкування, зменшення долі пасивного відпочинку та недопустимість асоціальних дій, надмірне захоплення соціальними мережами.

Учнів старших класів під час проведення заходу “Ярмарок професій” у Городенківській ЗОШ № 2 та Коломийській ЗОШ № 8 фахівці районних центрів зайнятості знайомили з потребами сучасного ринку праці, розповіли про проблеми працевлаштування випускників шкіл, здобуття фаху робітничих спеціальностей, які нині є затребуваними в країні.

Під час проведення 22 лютого профорієнтаційного уроку з учнівською молоддю Богородчанського району Вікторія Бігун (Богородчанське бюро правової допомоги) говорила про правові підстави прийняття на роботу неповнолітніх відповідно до чинного КЗпП України. Вона також ознайомила учнів з основними положеннями Закону України “Про соціальні послуги”. Як зазначила Вікторія Бігун: ”З огляду на непрості соціально-економічні умови в нашій країні, значна кількість сімей перебуває у складних життєвих ситуаціях. А це неабияк позначається на вихованні та забезпеченні належних умов для розвитку дітей. Діти з таких сімей прагнуть самостійно знайти роботу, проте як це зробити і які при цьому вони мають права за трудовим законодавством не знають. Тому, ми і проводимо такі зустрічі, де роз’яснюємо молоді їхні права та обов’язки, допомагаємо знайти відповіді на непрості для них питання”.

Проведення подібних заходів сприяє підвищенню правового виховання учнів як складової національного виховання.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail: office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Місцеві центри з надання БВПД працюють за адресами:

            Івано-Франківський місцевий центр з надання БВПД

вул. Франка 4, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (0342) 55-90-66

Е-mail: frankivsk1.frankivsk@legalaid.gov.ua

            Калуський місцевий центр з надання БПВД

вул.С. Бандери, 18, м. Калуш.

Телефон: (03472) 6-66-93

Е-mail: kalush.frankivsk@legalaid.gov.ua

            Коломийський місцевий центр з надання БВПД

вул. Адама Міцкевича, 2, м. Коломия.

Телефон: (03433) 4-63-76

Е-mail: kolomyya.frankivsk@legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)

 


{gallery}pictures/2017.03.01_зустрічі{/gallery}