назад

У рамках відрядження директор Координаційного центру відвідав бюро правової допомоги Одещини

byro 2 28.03.2017Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський продовжив свій робочий візит до Одещини, відвідавши разом з директорами Регіонального та Третього місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світланою Клішиною та Аллою Лавренюк два бюро правової допомоги, що розташовані у м. Южне та смт Доброслав.

Під час робочої зустрічі керівник системи безоплатної правової допомоги цікавився роботою бюро: усім спектром послуг, що надаються його фахівцям, відвідуваністю цих бюро, роботою колег у напрямі інформування місцевої громади щодо можливостей скористатися послугами бюро. Представники Южненського та Доброславського бюро розповіли Андрію Вишневському про співпрацю з сільськими та селищними радами Лиманського району, проведення виїзних прийомів громадян та правопросвітницьких заходів.

Так, кількість клієнтів, які звернулись за отриманням правової допомоги у кожне із зазначених бюро – приблизно 300 осіб. При цьому, було вирішено активізувати проведення заходів, які спрямовані на інформування громадян про можливості отримання в бюро безоплатної правової допомоги, обговорено такі можливі заходи.

Враховуючи специфіку їх розташування, до Доброславського бюро найчастіше звертаються з питаннями, пов’язаними з отриманням земельних ділянок, до Южненського бюро – створення та функціонування ОСББ.

Як зазначила директор Третього місцевого центру Алла Лавренюк, дуже вразливою на сьогоднішній день є категорія осіб, які в силу певних обставин перебувають під опікою або піклуванням іншої особи: діти-сироті, діти, позбавленні батьківського піклування та інші. На території Лиманського району знаходиться Красносільський дитячий будинок-інтернат, в якому мешкають особливі діти зі складними діагнозами – від епілепсії до аутизму. Вже досить тривалий час центр намагається налагодити співпрацю з цією установою та іншими подібними, однак сам процес налагодження такої взаємодії рухається дуже повільно, інколи, за словами директорки центру, неохоче з боку керівництва відповідних установ. Андрій Вишневський повідомив про підготовку проекту про внесення змін до чинного законодавства, згідно з якими, в усіх справах, які стосуються прав та інтересів цієї категорії осіб, участь адвоката або представника центру повинна бути обов’язковою. Прийняття цих змін, на його думку, сприятиме якісному та надійному захисту їх прав та зменшенню кількості зловживань та порушень з боку опікунів (піклувальників) або відповідних установ.

byro 28.03.2017

Окрему увагу було приділено проведенню правопросвітницьких заходів для громадян, громадських організацій, органів місцевого самоврядування, їх тематиці та місцю проведення. Андрія Вишневського цікавило питання взаємодії в цьому зв’язку з учбовими закладами, на що керівник Южненського бюро правової допомоги Інна Дорофєєва розповіла про співпрацю бюро з чотирма школами в м. Южне, в яких фахівці регулярно проводяться уроки з права. Обговорювали також співпрацю з місцевими ЗМІ з метою поширення інформації серед громади щодо бюро та його послуг.

byro 111 28.03.2017

На завершення очільник Координаційного центру побажав керівникам бюро правової допомоги успіхів у подальшій роботі, натхнення та досягнень у розвитку системи безоплатної правової допомоги.

byro 2 28.03.2017

Нагадаємо, 27 березня Міністр юстиції Павло Петренко та директор Координаційого центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський зустрілися зі студентами-правниками Одеської юридичої академії, розповівши про реформи Мін’юсту та можливості проходження практики у центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Ввечері того ж дня Павло Петренко взяв участь у прес-конференції в Одесі, учасниками якої стали й клієнти системи БПД, які змогли відстояти свої права звернувшись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Одещині. Перед цим заходом очільник Мін’юсту разом із директором Координаційного центру з надання правової допомоги Андрієм Вишневським відвідали Перший одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де провели особистий прийом громадян. На прийом до центру прийшло 10 клієнтів, які проживають в м. Одеса та Одеській області. Усі вони прагнули розв’язати та отримати консультації з житлових, сімейних питань, виплат пенсій, захисту права власності тощо. Не всі громадяни встигли потрапити на цей прийом, тож очільник Мін’юсту разом із директором Координаційного центру продовжили консультування у згаданому місцевому центрі й наступного дня.

Petrenko stattya 5

Так, на особистому прийомі 28 березня до Павла Петренка за правовою консультацією звернулися ще три особи. Громадянка Є. потребувала правової допомоги у питанні про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на неповнолітніх дітей, громадянка Б. – щодо соціального забезпечення, виплати пенсій державним службовцям та громадянка С. – щодо визнання недійсним договору купівлі-продажу та вселення. Всі вони висловили вдячність очільнику Мін’юсту за отримані правові роз’яснення та небайдуже ставлення до непростих життєвих ситуацій громадян.

Petrenko stattya 3

Petrenko stattya 4