назад
10.05.17

У регіонах пройшли місії представників міжрегіональних ресурсно-комунікаційних платформ

rozdiln mts 1313232Впродовж квітня представники новостворених міжрегіональних ресурсно-комунікаційних платформ (МРКП) відвідували регіони, де вивчали успішні практики центрів з надання БВПД у роботі з різними зацікавленими сторонами, та потреби центрів у зв’язку із наданням безоплатної правової допомоги, зокрема, й потреби у навчанні. Регіональні місії пройшли за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти, що фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

Нагадаємо, у нещодавно затверджених середньостроковому плані пріоритетних дій Уряду до 2020 року та плані пріоритетних дій Уряду на 2017 рік, на поточний 2017 рік у рамках стратегічної цілі «Забезпечення рівного доступу до правосуддя та правової допомоги» передбачено створення ефективної системи управління правовими знаннями та розвиток людського потенціалу системи надання безоплатної правової допомоги, правничої спільноти та партнерських мереж системи надання безоплатної правової допомоги. Для цього передбачено реалізувати «запуск роботи п’яти міжрегіональних ресурсно-комунікаційних платформ у містах Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі та Львові, які стануть основою інфраструктури системи управління правовими знаннями».

На початку березня нинішнього року у столиці відбулося стратегічне обговорення серед фахівців системи БПД щодо бачення основних напрямів діяльності міжрегіональних ресурсно-комунікаційних платформ. Такими визначено, зокрема, розвиток партнерств на мережування на міжрегіональному рівні, вивчення правових потреб громад, збір кращих практик у сфері права та правосуддя та їх поширення до різних цільових груп, вивчення потреб професійних спільнот системи БПД та зацікавлених сторін у навчанні та розвитку, проведення правопросвітницьких заходів та комунікаційних заходів для громадськості на базі платформ. Було визначено й першочергові кроки підготовчої роботи відповідно до напрямів діяльності МРКП, а саме – проведення місій представників МРКП по регіонах з вивчення потреб та ресурсів.

Отож, місії відбулися впродовж квітня в 7-ми областях. У їх рамках фахівці 4-х МРКП (Дніпровської, Львівської, Харківської та Одеської) зустрілися із різними професійними спільнотами в середині системи БПД.

Так, керівниця Дніпровської МРКП Яніна Тарасова та начальник інформаційно-аналітичного відділу Олексій Тертишний відвідали центри з надання БВПД в області – у Павлограді, Кривому Розі, Нікополі та Кам’янському, поспілкувавшись із 67 фахівцями цих центрів.

Нікопольський МЦ

Фото: зустріч керівників Дніпровської МРКП з працівниками Нікопольського місцевого центру з надання БВПД 

Перший дніпропетровський МЦ

Фото: зустріч керівників Дніпровської МРКП з працівниками Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД

Колектив Львівської МРКП – Барбара Калюжна, Іван Пахота та Володимир Гошовський – на Львівщині відвідали Жовківське, Новояворівське, Кам’янка-Бузьке, Рудківське, Миколаївське бюро правової допомоги, а також Буський, Перший львівський, Самбірський, Стрийський, Червоноградський місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Також вони мали відрядження до Рівненської області, де зустрілися із фахівцями регіонального центру, місцевих центрів (Рівненський та Сарненський), та бюро правової допомоги у Здолбунові, Гощі та Рівному.

буський МЦ

Фото: зустріч колективу Львівської МРКП з працівниками Буського місцевого центру з надання БВПД

сарненський мц

Фото: зустріч колективу Львівської МРКП з працівниками Сарненського місцевого центру з надання БВПД

Керівник Харківської МРКП Ростислав Росоловський у рамках місії відвідав центри та бюро правової допомоги на Харківщині (Люботинське, Дергачівське, Первомайське, Близнюківське, Сахновщинське, Барвенківське, Мереф’янське бюро правової допомоги, а також Чугуївський та Первомайський місцеві центри), та на Луганщині (Сєвєродонецький та Старобільський місцеві центри, Рубіжнянське та Лисичанське бюро правової допомоги).

первомайський МЦ

Фото: зустріч керівника Харківської МРКП з працівниками Первомайського місцевого центру з надання БВПД

сєвєродонецький МЦ

Фото: зустріч керівника Харківської МРКП з працівниками Сєвєородонецького місцевого центру з надання БВПД

Начальниця Одеської МРКП Ірина Бондаренко та її заступниця Юлія Лісова здійснили дві регіональні місії з вивчення потреб персоналу до Одеської та Миколаївської областей, під час яких відвідали усі місцеві центри (7 на Одещині та 3 на Миколаївщині), регіональні центри в цих областях, а також по 5 бюро правової допомоги у кожній з них (зокрема, Ширяївське, Захарівське, Білгород-Дністровське, Овідіопольське та Чорноморське на Одещині; Очаківське, Березанське, Казанківське, Новобузьке та Первомайське на Миколаївщині).

захарівське бюро

Фото: зустріч керівників Одеської МРКП з працівниками Захарівського бюро правової допомоги

1 mykol mts

Фото: зустріч керівників Одеської МРКП з працівниками Першого миколаївського місцевого центру з надання БВПД

Під час місій фахівці МРКП разом із представниками відвідуваних центрів намагалися виявити сильні сторони роботи центрів, зокрема, позитивні результати з практики центрів та бюро щодо роботи з клієнтами; співпраці з адвокатами, органами місцевого самоврядування та державної влади, громадським організаціями, ЗМІ тощо; управлінні персоналом та його навчанні. Фахівці МРКП відзначили численні такі позитивні практики, які можна розвивати в подальшому та переймати як досвід для інших областей.

«Загальним позитивним враженням від спілкування з представниками центрів є те, що всередині центрів більшість з них відчувають себе частиною сильної дружньої команди однодумців. Дружня атмосфера роботи та допомога людям, як загальна об’єднуюча цінність – називалися представниками різних центрів у якості сильних сторін їх щоденної роботи», – ділиться враженнями керівниця Одеської МРКП Ірина Бондаренко.

Разом з тим під час місій були виявлені й проблемні питання/слабкі місця у згаданих напрямах, які або потребують удосконалення, або мають бути враховані при плануванні роботи МРКП.

Усе це ляже в основу детального планування роботи кожної із МРКП, які, як очікуються, у відповідності до ресурсної забезпеченості розпочнуть свою роботу у ІІ-ому півріччі нинішнього року. Кожна із платформ, нагадаємо, стане своєрідним «інформаційним хабом» («зв’язковим», «вузлом») для інших суміжних та ближчих областей, майданчиком для спілкування та мережування між людьми, об’єднаними спільними ідеями у сфері права та правосуддя, з можливістю їх швидкого поширення та впровадження в життя на рівні територіальних громад, експертного супроводження та ІТ-підтримки.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook        YouTube YouTube         Google Google+        тTwitter