назад

У Регіональному центрі з надання БВПД пройшли стажування працівники місцевих центрів

1Чим більше знаєш,
тим більше можеш
(Едмон Абу)

13-15 вересня на базі Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області пройшло планове стажування працівників місцевих центрів.

Стажерами цього разу стали в.о. директора Голопристанського місцевого центру Ірина Кеба, в.о. директора Каховського місцевого центру Руслан Поляков та  головний спеціаліст відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами цього ж центру Галина Лозко.

Мета заходу – надання консультативно-методичної допомоги керівникам та спеціалістам центрів.

2Варто зазначити, що ініціатива пройти стажування в Регіональному центрі виходила від в.о. директора Голопристанського місцевого центру Ірини Кеби, яка призначена на посаду 27.07.2017, та в.о. директора Каховського місцевого центру Руслана Полякова, котрий очолює найбільший на Херсонщині місцевий центр.

Довідка. Каховський місцевий центр є одним із найбільших місцевих центрів системи БВПД Херсонщини не тільки за географічним чинником, але й за кількістю відокремлених структурних підрозділів – бюро. До його складу входять як місто Каховка та Каховський район, так і дев´ять бюро правової допомоги, два з яких розташовані в містах Генічеськ та Нова Каховка, три – Генічеське, Чаплинське, Новотроїцьке – в прикордонній зоні, яка межує з анексованою РФ територією АР Крим.

Нагадаємо, що протягом липня – серпня під час виїзного моніторингу фахівці Регіонального центру надавали працівникам Каховського та Голопристанського місцевих центрів консультативно-методичну допомогу, вивчали діяльність та організацію роботи цих установ, їх структурних підрозділів та правові потреби. А потім розробили план стажування та надали методичну допомогу з проблемних питань.

3

4

Так, головний спеціаліст відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Микита Дацюк ознайомив колег з Положеннями про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, місцеві центри та бюро правової допомоги.

Фахівець РЦ звернув увагу й на порядок ведення електронної бази документообігу, журналів реєстрації кореспонденції, проведення заходів з підвищення кваліфікації працівників та вивчення правових потреб.

5У відділі моніторингу діяльності місцевих центрів фахівці говорили про необхідність створення робочої групи на базі Каховського місцевого центру за участі начальників бюро Каховського і Голопристанського МЦ щодо розроблення удосконаленого паспорту правових потреб району та юридичних аспектів вивчення таких потреб у розрізі всіх населених пунктів.

Говорячи про зворотній зв´язок з клієнтами, фахівці проаналізували зміст анкет зі «Скриньок для відгуків», враховуючи побажання клієнтів розробити графік прийому працівників бюро в сільських радах, забезпечення бюро технічними засобами для встановлення онлайн зв´язку з віддаленими селами, а також підписання меморандумів про співпрацю з сільськими радами для практичного втілення зазначених потреб та правопросвітницької роботи.

6З начальником відділу підтримки та розвитку інфраструктури Олександром Бондаренко керівники місцевих центрів говорили про актуальність довідника IP-телефонії, інвентарного опису обладнання в системі GLPI (абр. від Gestionnaire libre de parc informatique, вільний менеджер ІТ-активів), розглянули питання доступу до КІАС, збору статистичних даних для квартальних звітів та обробки інформаційних довідок.

Не залишив Олександр Бондаренко поза уваги й такі важливі для керівника питання, як охорона праці, пожежна безпека та охоронна система МЦ.

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Максим Магда ознайомив колег з Положенням про відділ та стандартами якості надання БВПД у кримінальному процесі, посилаючись на наказ Міністерства юстиції України; Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Правила адвокатської етики.

Під час стажування йшлося про окремі аспекти систематизації кращих практик діяльності адвокатів у судовому процесі; особливості інтерв’ювання клієнтів за результатами надання їм БВПД; порядок розгляду скарг на роботу адвокатів чи представників в контексті положень Закону України «Про звернення громадян» та особливості моніторингу роботи представників у цивільному процесі.

Фахівці відділу фінансів, контрактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку Тетяна Касьян та Олена Середенко обговорили планово-фінансовий напрямок роботи, а саме: порядок оформлення та планування відряджень працівників, ведення бухгалтерського обліку фінансової господарської діяльності, складення статистики. Йшлося також про вимоги до формування та складання звітності.

Про те, як комунікувати зі ЗМІ, писати змістовні та цікаві тексти, популяризуючи систему БПД, а також про організацію на місцевому рівні виступів, інтерв´ю у ЗМІ, у тому числі на телебачення та радіо, йшлося у відділі комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації.

Наступного дня в Регіональному центрі пройшла стажування головний спеціаліст відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами  Каховського місцевого центру Галина Лозко, яка також проявила ініціативу щодо стажування та обміну досвідом з фахівцями Регіонального центру.

7

Під час зустрічі начальник відділу організації надання БВПД Олена Іпатенко розказала про організацію розподілу доручень між адвокатами, а заступник начальника відділу фінансів Олена Середенко пояснила порядок складання актів.

15 вересня в.о. директорів Голопристанського та Каховського місцевих центрів продовжили роботу у відділі організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, яким керує Олена Іпатенко.

З начальником відділу стажери обговорили питання порядку надання БВПД особам, які є підозрюваними, обвинуваченими у кримінальних провадженнях; правові підстави та порядок залучення перекладача (сурдоперекладача).

Олена Іпатенко звернула увагу й на якість та змістовність наповнення довідково-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalaid».

Завершальним акордом навчання керівників місцевих центрів стало тестування за результатами стажування, яке провела директор Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва.

Тож після плідної роботи у відділах Регіонального центру Ірина Кеба та Руслан Поляков відповіли на контрольні питання тестування.

8

Підводячи підсумки, слід сказати, що стажування, ініціаторами якого були наші колеги – Ірина Кеба та Руслан Поляков – свідчить про їхнє бажання вчитись, працювати над собою та самовдосконалюватись. Це те, що вкрай необхідно в нашій роботі, бо як казав французький публіцист Едмон Абу «Чим більше знаєш, тим більше можеш».