назад
02.08.18

У Ріпкинській центральній районній лікарні говорили про соціальні відпустки

IMG 770601 серпня 2018 року керівник Ріпкинське бюро правової допомоги Олександр Гаан провів прийом громадян у приміщенні Ріпкинської ценральної районної лікарні.

За отриманням правової консультації звернулось двоє громадян. Питання стосувались трудового законодавства. Працівник бюро надав відповідні роз’яснення, окреслив подальші шляхи вирішення порушених питань, що виникають між роботодавцем та робітником, а також більш детально роз’яснив особливості, порядок та умови надання соціальних відпусток, наголосивши, що відповідно до статті 45 Конституції України кожен, хто працює, має право на відпочинок. Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки, встановленням скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час. Максимальна тривалість робочого часу, мінімальна тривалість відпочинку та оплачуваної щорічної відпустки, вихідні та святкові дні, а також інші умови здійснення цього права визначаються законом.

Згідно з ч.4 ст.4 Закону України «Про відпустки» (далі Закону) до соціальних відпусток відносять: відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами; відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; відпустка у зв’язку з усиновленням дитини; додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи .

Відповідно до ст.19 Закону, передбачено підстави для надання такої соціальної відпустки як додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, а саме: жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків.

За наявності однієї із зазначених підстав працівнику надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Після проведених заходів, працівник бюро правової допомоги поінформував про загальнопросвітницький проект «Я маю право!» та надав всім учасникам інформаційні буклети «Я маю право!» та «Безоплатна правова допомога».

Нагадуємо, для отримання юридичної допомоги можна звернутися за адресою :
смт. Ріпки, вул. Попудренка, 8-а, за телефоном: (04641) 2-19-12 та (04641) 2-13-67 , або до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м.Чернігів, пр.-кт. Миру, 49-а, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103